Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U Maloj kući – o položaju osoba s invaliditetom u SMŽ

Iz UOSI SMŽ upozoravaju :“Još uvijek smo marginalizirani“

Iz UOSI SMŽ upozoravaju :“Još uvijek smo marginalizirani“

Sutra, 3.prosinca obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Tim povodom,članovi Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije danas su u Maloj kući u Petrinji organizirali konferenciju za novinare.

 

mala kuća 5

 

Želja im je,rekla je Aleksandra Milković,voditeljica Stručne službe i projekata u Udruzi, skrenuti pozornost na stanje i položaj osoba s invaliditetom u našoj županiji te na teškoće na koje nailaze u rehabilitaciji i inkluziji.

 

 

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije djeljuje već 12 godina – od svibnja 2003.O ciljevima, radu i članstvu koje Udruga okuplja, Aleksandra Milković kaže:

 

 

mala kuća 2

 

Broj članova Udruge iz godine u godinu raste:

 

 

Prema dobnoj strukturi, od 270 članova Udruge, 125 su djeca i mladi do 21 godine.

 

 

U dobi od 21 godine naviše , Udruga ima 144 člana.

Inače, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je u ožujku ove godine bilo registrirano 508.350 osoba s invaliditetom.

U našoj, Sisačko-moslavačkoj županiji živi 19.416 osoba s invaliditetom, što čini 11,3 posto ukupnog broja stanovnika.U dobi od 0 do 19 godina ima 1.392 djece i mladih s razvojnim teškoćama.

 

 

Osim uređenja „Sobe čuda“ za senzornu terapiju u Sisku, (kako korisnici ne bi morali putovati u Zagreb), jedan od ciljeva koji si je Udruga zacrtala u svojoj Strategiji do 2017. godine je i stvaranje pretpostavki za početak razvoja mreže usluga stambenih zajednica za neovisno življenje osoba s invaliditetom.

 

 

Uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom,Samira Spoja, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, izrazila je nezadovoljstvo položajem osoba s invaliditetom u hrvatskom društvu.

 

mala kuća 3

 

 

Prava im se, kaže Spoja, sustavno režu ili se produžuje proces njihova ostvarivanja.

„Još uvijek smo marginalizirani“, poručuje predsjednica županijske Udruge osoba s invaliditetom.

 

 

Jedan od gorućih problema s kojima se u Udruzi susreću, a prisutan je i u cijeloj Hrvatskoj,nedostatak je logopeda.Trenutačno, kažu,našu županiju pokrivaju dva logopeda u sisačkoj bolnici i po jedan zaposlen za uži dio korisnika u Kutini i Novskoj.Samira Spoja pozvala je mjerodavne da ili povećaju kvote zapošljavanja logopeda u bolnicama ili da sufinanciraju plaće logopeda u Udrugama poput njihove.S tim u vezi, pozvala je dožupana i gradonačelnike Petrinje i Siska da ispune svoje obećanje iz lipnja ove godine:

 

 

O svojim roditeljskim iskustvima u inkluziji djece s teškoćama u obrazovni sustav govorile su Dijana Smajo,članica Predsjedništva i Nataša Čižmešija,dopredsjednica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko – moslavačke županije.Dijana Smajo:

 

 

Smajo  je najavila kako će na sutrašnjoj javnoj raspravi u Sisku o Planu razvoja socijalnih usluga u Sisačko-moslavačkoj županiji za razdoblje od 2015. do 2020. godine u ime Udruge iznijeti neke prijedloge i sugestije, kako bi ta Strategija bila što bolja. Kao dobar primjer u inkluziji djece u predškolske ustanove i osnovne škole navela je primjer Grada Siska.

 

mala kuća 4

 

Nataša Čižmešija ispričala je pak o svom iskustvu i borbi da svoje dijete koje je u invalidskim kolicima upiše u vrtić, a potom i u redovnu školu u Petrinji.U međuvremenu, ipak su učinjeni neki pomaci nabolje, a Čižmešija, je na kraju poručila:

 

U ime Udruge, Aleksandra Milković, uputila je svim članovima čestitku povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom:

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.