Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Sretna Nova godina!

Tradiciju da se 1. siječnja uzima kao početak nove godine uveo je Julije Cezar

Tradiciju da se 1. siječnja uzima kao početak nove godine uveo je Julije Cezar

Tradiciju da se prvi siječnja uzima kao početak nove godine uveo je Julije Cezar nakon reforme svoga kalendara koji se po njemu i nazvao – Julijanski.

To je bilo u skladu sa starom poganskom tradicijom i svetkovinama u čast Sunca koje je, po prilici u to doba, prošlo kroz prvi zimski solsticij i od toga trenutka noći postaju sve kraće, a dani sve duži – priroda je, dakle, upravo završila jedan svoj ciklus i sada slijedi obnova, novi život koji ima svoj zenit u ljetu, u obilju hrane, u žetvi.

Proslava Nove godine razlikuje se od zemlje do zemlje, od kontinenta do kontinenta. U Europi se novogodišnje slavlje odigrava uglavnom u ugostiteljskim objektima ili na okićenim gradskim trgovima, dok se u južnim krajevima Sjedinjenih Američkih Država slavi na taj dan svečanost ruža, održavaju se ponoćne povorke tisuća ljudi u šarenim odorama i s mnoštvom najrazličitijih zastava. U Japanu su gradovi svečano ukrašeni i održavaju se beskrajne vatrogasne parade, a u Kini je sve u znaku vatrometa i maski pomoću kojih se izgone zli duhovi.

No, bez obzira na te različitosti, jedno je sigurno: od godine koju je dočekao, skromno ili raskošno, već prema mogućnostima, svatko je nešto očekivao. Zaboravljalo se sve loše i sve su misli bile usmjerene prema budućnosti.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.