Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Župan Žinić zadovoljan učinjenim; za 2016. najavio proračun od 413 milijuna kn

Učinit ćemo sve da pokrenemo gospodarstvo naše županije, naveo je župan

Učinit ćemo sve da pokrenemo gospodarstvo naše županije, naveo je župan

Nakon više od godine dana od preuzimanja vlasti u Županiji, Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić sa svojim zamjenicima i u društvu predsjednice Županijske skupštine, Ivanke Roksandić, detaljno se osvrnuo na učinjeno u proteklom razdoblju.

“Uvijek je dobro položiti račune javnosti, a upravo je vrijeme pred božićne i novogodišnje blagdane najbolji trenutak za takvo što. Krenut ću od samog početka preuzimanja vlasti u Županiji. Bilo je to 4. studenog i moram odmah reći da nikada nismo željeli izlaziti u javnost s informacijama o onome što smo tada zatekli”, započeo je župan. “Naš je cilj otpočetka bio jasan”:

 

 

Za otprilike 33%  snižene su plaće županu i dožupanima. Velike su uštede ostvarene i objedinjavanjem javne nabave. Centralizacijom nabave i mini reformom županijske uprave koju smo izglasali na posljednjoj sjednici županijske skupštine ostvarili smo deseterostruke uštede, naveo je župan:

 

 

Zatečeno stanje pri ulasku u Županiju bilo je loše. U proračunu smo zatekli minus od 14 i pol milijuna kuna koji smo u godini dana uspjeli smanjiti ispod 10 milijuna kuna. Ipak, i dalje imamo kreditna zaduženja:

 

 

Strateško opredijeljenje aktualne županijske vlasti je razvoj obrta, turizma i poljoprivrede. Župan je tako naveo projekt „Kupujmo lokalno“, stvaranje pozitivne turističke priče od Top Termi i Lječilišta Topusko, iskorištavanje potencijala Lonjskog polja i vinskih cesta te poticanje malih i srednjih obrta. I na području prometne infrastrukture planiraju se velika ulaganja:

 

 

Najvažnije je zaustaviti propadanje gospodarstva. Iako nije u izravnoj ingerenciji Županije, učinit ćemo sve što možemo da spasimo tvrtke poput Petrokemije, Rafinerije, pa i on na rubu opstanka kao što su ABS ili Metaling.

U sljedećoj godini, župan je najavio kako građani, među ostalim, mogu očekivati uređenje Bakačeve ulice, uvođenje naknade za treće dijete u iznosu od 2 500 kuna, izgradnju Doma za starije i nemoćne u Glini, obnovu osnovnih škola, dovršetak izgradnje osnovne škole u Popovači.

Proračun za sljedeću godinu s ovogodišnjih 224 milijuna kuna rast će na otprilike 413 milijuna kn, najavio je župan.

Naravno, ne radi se o gospodarskom boomu, novim investicijama ili povećanim poreznim prihodima, već, kako je župan objasnio, o novom modelu funkcioniranja lokalne samouprave od 1. siječnja. Tada će, naime, proračuni svih ustanova i institucija u vlasništvu županije postati dio proračuna Županije.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.