Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

17. siječnja 1966. iz američkog bombardera B-52 ispale su 4 nuklearne bombe

Tri su pale na španjolsko tlo pokraj gradića Palomaresa, a jedna u Sredozemno more

Tri su pale na španjolsko tlo pokraj gradića Palomaresa, a jedna u Sredozemno more

Na današnji dan 17. siječnja 1966. godine dogodio se jedan od najopasnijih nuklearnih incidenata u svjetskoj povijesti. Iz američkog bombardera B-52 “Stratosferska tvrđava” ispale su 4 nuklearne hidrogenske bombe snage 70 kilotona (svaka snage kao 5 bačenih na Hirošimu).

Tri su pale na španjolsko tlo, pokraj gradića Palomaresa u južnoj Španjolskoj, a jedna je pala u Sredozemno more. Srećom, nijedna bomba nije proizvela nuklearnu eksploziju, ali kod dvije koje su pale na tlo aktivirao se eksploziv koji inače služi za detoniranje nuklearnog dijela. Taj je eksploziv raspršio radioaktivni plutonij po području od 200 hektara. Treća bomba koja je pala na tlo uspjela je ostati neoštećena, a četvrtu su iz mora izvadili nakon duge potrage od dva i pol mjeseca, također u neoštećenom stanju.

Nesreća se dogodila kad se bombarder punio gorivom u zraku. Naime, na visini od 9,145 metara kad su avio-cisterna KC-135 i bombarder bili u kontaktu, avio-cisterna je eksplodirala, a uništila je i bombarder, iz kojega su zatim ispale navedene četiri bombe.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.