Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

EMISIJE

Tradicijska kultura seoskog domaćinstva

U Bakinoj škrinjici, 24. siječnja 2016. od 18 sati poslušajte priču Ivane Plavec, kustosice u GMS

U Bakinoj škrinjici, 24. siječnja 2016. od 18 sati poslušajte priču Ivane Plavec, kustosice u GMS

Tradicijska kultura bila je i ostala identitetska predodžba određenog kraja. Čovjek koristi prirodne sirovine koje su bile iz njegove neposredne blizine i promiče ih u prepoznatljiv kulturni lik. Najveći dio materijala dolazi iz šuma i polja. Od hrastovih greda nastaju čardaci, hiže koje svojom ljepotom zrače kroz stoljeća. No, od drveta niču i prijevozna sredstva, namještaj, kapelice, ali čovjek proizvodi i predmete nužne za preživljavanje – od alata do raznih pomagala raznovrsne primjenjivosti: košare, škrinje, preslice, tanjuri, zdjele.

bakina

Obradom lana nastaje tkano platno na kojem seoske žene izvode motive kao presliku okoline – od odjeće, koperta, poculica, peča.

U Bakinoj škrinjici, 24. siječnja 2016. od 18 sati poslušajte priču kustosice u GMS ,Ivane Plavec , o pokućstvu.

U zbirku pokućstva ubrajamo predmete različite namjene koji su bili u upotrebi u svakodnevnom životu stanovnika sela sisačkoga kraja. Zajedničku značajku narodnog graditeljstva i pokućstva posavskoga kraja čini osnovni građevni materijal – hrastovo drvo. Među predmetima se nalaze raznorazne svjetiljke, toaletna ogledala, rekviziti vezani uz kućno ognjište, posude za pripremu hrane, škrinje, zidni satovi i drugo.

Ivana Plavec govori i o zbirci tekstila (ručnici,koperte…)

ručnici

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.