Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

23. siječnja 1989. umro je Salvador Dalí

Dalí je u povijesti zapamćen po svojim snažnim, nadrealnim slikama

Dalí je u povijesti zapamćen po svojim snažnim, nadrealnim slikama

Na današnji dan 23. siječnja 1989. godine preminuo je Salvador Dalí, španjolski slikar, pisac, dizajner i autor filmova. Dalí je u povijesti zapamćen po svojim snažnim i bizarnim slikama te kao jedan od najpoznatijih predstavnika nadrealizma u slikarstvu.

No, unatoč njegovom jedinstvenom načinu slikanja, mnogi stručnjaci upravo taj način atributiraju utjecaju renesansnih majstora. Među njegovim enormnim opusom ipak je najpoznatija njegova slika Postojanost pamćenja (Mekani satovi) dovršena 1931. godine, koja je, osim po svojoj iznimnoj umjetničkoj vrijednosti, poznata po tome što je korištena u mnogim igranim i animiranim filmovima. Svoje umjetničke ambicije Dalí je usmjerio i na fotografiju, dizajn, književnost i snimanje filmova.

Surađivao je s Waltom Disneyjem na animiranom filmu pod nazivom Destino, koji je dovršen i izdan tek 2003. godine. Na području igranog filma surađivao je sa slavnim Alfredom Hitchcockom na filmu “Začarana” iz 1945. godine za koji je napravio slavnu scenu sna, a sa svojim prijateljem, redateljem Luisom Buñuelom surađivao je (scenarij i gluma) na avangardnim filmovima Andaluzijski pas i Zlatno doba.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.