Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

26. siječnja 1905. pronađen je najveći dijamant u povijesti

Imao je 3106.75 karata, a danas se procjenjuje na 400 milijuna dolara

Imao je 3106.75 karata, a danas se procjenjuje na 400 milijuna dolara

Najveći kvalitetni dijamant u povijesti pronađen je na današnji dan 26. siječnja 1905. godine u rudniku Premier Mine u gradu Cullinanu u Južnoj Africi.e Imao je 3106.75 karata (621.35 grama).

Cijena mu se danas procjenjuje na 400 milijuna dolara. Pronašao ga je rudar Thomas Evan Powell. Dijamant je nazvan Cullinan, prema vlasniku rudnika Sir Thomasu Cullinanu. Kamen je kupila vlada južnoafričke države Transvaal i poklonila ga britanskom kralju Edwardu VII. za rođendan. Prijevoz iz Južne Afrike do Engleske predstavljao je sigurnosni problem. Detektivi su postavljeni na parobrod koji je trebao prenositi dijamant, no to je bila samo taktika zavaravanja. Kamen na brodu bio je lažan, a pravi je poslan u običnoj kutiji poštom u Englesku.

Dijamant su brusili majstori iz Amsterdama, najbolji na svijetu. Cullinan je razlomljen na 9 velikih brušenih dijamanata i mnogo malih. Najveći brušeni dijamant nazvan je Velika zvijezda Afrike (Cullinan I) i ima 530.4 karata (106.1 grama). Nalazi se na vrhu engleskog kraljevskog žezla. Drugi po veličini komad (Cullinan II) nalazi se u engleskoj kraljevskoj kruni. Oba ta predmeta čuvaju se u sklopu engleskih kraljevskih dragulja u londonskom Toweru.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.