Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

7. siječnja 1943. umro je Nikola Tesla

Preminuo je u newyorškom hotelu New Yorker u sobi broj 3327

Preminuo je u newyorškom hotelu New Yorker u sobi broj 3327

7. siječnja 1943. godine u New Yorku je preminuo znanstvenik Nikola Tesla u dobi od 86 godina. Uzrok smrti bio je srčani ugrušak, a umro je u sobi broj 3327 (odsjedao je navodno samo u sobama čiji je broj bio djeljiv s tri) hotela New Yorker.

Povodom njegove smrti počasni govor na radiju održao je newyorški gradonačelnik Fiorello La Guardia. Svečanom pokopu prisustvovalo je oko 2000 ljudi, među njima i brojni nobelovci. Kremiran je, a urna s njegovim pepelom danas se nalazi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. U doba kad je umro, Tesla je radio na “Teleforce” oružju, svojevrsnoj “zraci smrti” koja je trebala služiti za obaranje aviona s neba.

Direktor FBI-a J. Edgar Hoover dao je Teslinim dokumentima oznaku najtajnijih materijala, jer su potencijalno mogli biti opasni u rukama neprijatelja (bilo je to doba Drugog svjetskog rata). Na kraju je oznaka tajnosti skinuta, a dokumente je naslijedio Teslin nećak Sava Kosanović i danas se nalaze u spomenutom beogradskom Muzeju Nikole Tesle.

Vezano za grad Zagreb Tesla je jednom prilikom izjavio: “Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom.” To je rekao 24. svibnja 1892. godine, kada je zagrebačkoj gradskoj općini predložio izgradnju centrale izmjenične struje.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.