Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

7,5 milijuna mladih nezaposlenih u EU

Hrvatska na žalost u europskom vrhu po broju nezaposlenih mladih

Zabrinjava podatak da je visoka razina nezaposlenosti među mladima danas jedan od najzahtjevnijih problema s kojim se Europska unija suočava. Naime, u EU se nalazi oko 7,5 milijuna mladih koji nisu ni u kakvom radnom odnosu ili sustavu obrazovanja. Štoviše, čak 2 milijuna radnih mjesta još je uvijek nepopunjeno, a uz to postoji i ogroman broj nezaposlenih mladih osoba koje su prekvalificirane te čije vještine ne odgovaraju potrebama tržišta rada. Stoga je Europski parlament na svojoj plenarnoj sjednici koja se ovoga tjedna održava u Strasbourgu raspravljao i o politikama usmjerenima na razvoj vještina u borbi protiv nezaposlenosti mladih.

Petir EPP

Izvješće kojega je Europski parlament usvojio podržala je i hrvatska zastupnica Marijana Petir. U svom je govoru na plenarnoj sjednici parlamenta Petir istaknula kako Izvješće prepoznaje ključne probleme s kojima se danas brojne države Europske unije suočavaju, uključujući i Hrvatsku. Pojasnivši kako visoka stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj čini ovaj problem osobito važnim za Hrvatsku, Petir je rekla da je prema podacima EUROSTAT-a stopa nezaposlenosti među mladima do 25 godina u drugom tromjesečju 2015. godine u Republici Hrvatskoj bila čak 43,1%. Zastupnica je zabrinuto konstatirala kako ovi podaci Hrvatsku nažalost stavljaju u sam europski vrh kada je nezaposlenost mladih u pitanju.

Usvojeno Izvješće o politikama usmjerenima na razvoj vještina u borbi protiv nezaposlenosti mladih kao jedan od glavnih faktora koji uzrokuje nezaposlenost mladih vidi upravo nedostatak relevantnih vještina te donosi preporuke i predlaže mjere za njihov razvoj. U tom se smislu poziva na bližu suradnju obrazovnog sektora, javnih uprava, poduzeća i civilnog društva, posebno organizacija mladih. Ističe se važnost administrativnih kapaciteta, obrazovanja i važna uloga koju imaju poduzeća u stvaranju radnih mjesta te se poziva na učinkovitije i strateško korištenje europskih fondova.

“Vjerujem kako se predloženim mjerama stanje u Europi može značajno poboljšati te pozivam Komisiju i nadležna tijela u državama članicama da osmisle programe i projekte kojima će mladi ovladati potrebnim vještinama kako bi bili konkurenti na tržištu rada”, rekla je Petir. Zastupnica je istaknula i kako će stvaranjem novih programa i projekata koji doprinose razvijanju potrebnih vještina kod mladih profitirati i gospodarski sektor koji će dobiti kvalificiranu radnu snagu za novootvorena radna mjesta.

Hrvatskoj je Europska unija za zapošljavanje mladih namijenila 120 milijuna EUR-a (60 milijuna EUR-a iz Inicijative za mlade i 60 milijuna EUR-a iz Europskog socijalnog fonda). Hrvatska je ovaj novac mogla koristiti još od 2014. godine, no do sada nije utrošeno ništa. Naime, EU je Hrvatskoj uplatila predujam od 20 milijuna EUR-a za provedbu te Inicijative i ukoliko Hrvatska do svibnja ove godine ne utroši 50% predujma, novac će morati vratiti u proračun EU dok istodobno na desetke tisuća mladih napušta Hrvatsku jer ne mogu pronaći radno mjesto.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.