Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Antunovo u Odri

Župa sv. Antuna Pustinjaka u Odri Sisačkoj proslavila blagdan svog zaštitnika

Župa sv. Antuna Pustinjaka u Odri Sisačkoj proslavila blagdan svog zaštitnika

Župa sv. Antuna Pustinjaka u Odri Sisačkoj svečano je u nedjelju 17. siječnja proslavila blagdan svog zaštitnika. Središnje misno slavlje predvodio je župnik sisačke župe Pohoda BDM vlč. Branko Koretić u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Sašom Jozićem, a služio je đakon Vjekoslav Uvalić.

Na početku sve okupljene, uključujući i brojne hodočasnike iz okolnih župa, pozdravio je vlč. Jozić zahvalivši im na dolasku i štovanju ovog sveca.

U homiliji vlč. Koretić je podsjetio na život sv. Antuna Pustinjaka istaknuvši kako je on čuvši Isusove riječi „idi, prodaj što imaš i podaj siromasima“ i „ne budite zabrinuti za sutrašnji dan“, upravo to i učinio, dao je svoj sav imetak potrebitima i posvetio svoj život Bogu. „Antun je toliko zavolio Boga čiji se Duh nastanio u njemu da je odlučio pročistiti dušu od svih zemaljskih navezenosti. Doživio je stotinu i pet godina, a u svojoj dvadeset i petoj zrelo je i mudro odlučio se pozabaviti s taštinom i boriti se protiv svih onih napasti koje i danas nama dolaze. Ta borba bila je tolika da je odlučio jedno vrijeme živjeti i u grobnici. Mi se danas naježimo od pomisli biti na groblju, a kamoli u grobnici i zato bismo mogli reći danas da je on bio čudak, međutim Antun se obračunavao s đavlom koji je znao kakve on milosti posjeduje i kakvu vjernost i ljubav gaji prema Bogu. Zato ga je đavao još i više napastovao, a Antun se molitvom, postom i pokorom itekako suprotstavio tom zloduhu. Kada su mu drugi htjeli pomoći nije im dao i rekao im je da ga puste, kako bi se Božjom snagom obračunao s tim zloduhom i kako bi bio potpuno Božji“, rekao je vlč. Koretić te poručio kako je Antun Pustinjak stoljećima do danas ostao tako „moćan“ svetac jer se u potpunosti predao Bogu.

Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava koju je predvodio đakon Vjekoslav Uvalić.


_MG_4254


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.