Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Benzin najjeftiniji od rujna 2010. godine

Snažan pad cijena nafte i naftnih derivata u svijetu

Snažan pad cijena nafte i naftnih derivata u svijetu

Zbog snažnog pada cijena nafte i naftnih derivata u svijetu, u Hrvatskoj su u utorak znatno niže cijene goriva. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra eurosupera 95 od utorka je jeftinija za čak 26 lipa i sada se prodaje u rasponu od 8,49 do 8,53 kuna, ovisno o kompaniji. To je i najveći pad cijene u posljednja tri i pol mjeseca. Ujedno, to je najniža cijena litre eurosupera 95 od rujna 2010. godine.

Cijena litre eurodizela u utorak je također snažno pala. Cijena litre ove vrste goriva u utorak je niža 27 lipa i sada se prodaje u rasponu od 7,27 do 7,30 kuna. U posljednja tri tjedna litra eurodizela jeftinija je ukupno 36 lipa. Ovo je ujedno i najveći pad cijene eurodizela u posljednjih mjesec dana. Također, litra ove vrste goriva najjeftinija je od početka veljače 2010. godine.

Vozači koji koriste autoplin imaju itekakvog razloga za zadovoljstvo. Cijena litre ove vrste goriva utorak je pala čak 28 lipa i sada se na većini postaja prodaje po cijeni od 3,58 kuna. To je ujedno i najveći pad cijene autoplina od kraja ožujka prošle godine. Neki distributeri spustili su cijenu još i više, kao što je Plinski centar Zagreb (PCZ) koji litru autoplina prodaje za samo 3,35 kuna.

Promjena cijena goriva u Hrvatskoj posljedica je pada cijena naftnih derivata na takozvanom Mediteranskom tržištu od 8,9 i 11,1 posto u odnosu na tjedan prije. Također, tečaj dolara pao je oko 0,2 posto, što je dodatno poguralo pad cijena goriva.

U posljednjih nekoliko dana razni hrvatski mediji izvještavaju kako su cijene goriva u susjednoj Bosni i Hercegovini puno niže u Hrvatskoj, zbog čega naši građani koji žive blizu granice odlaze u BiH točiti gorivo. Niže cijene goriva u toj državi posljedica su puno nižeg PDV-a i trošarina na goriva. Kada bi Hrvatska imala PDV i trošarine na gorivo kao i BiH, cijena benzina kod nas bi bila oko 5,30 kuna, a eurodizela oko 4,60 kuna.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.