Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Broj žena poduzetnica u Hrvatskoj porastao za 23 posto

Stvaranje ravnoteže između poslovnog i privatnog

“Potencijal ženskog poduzetništva je velik, no velike su i prepreke s kojima se žene suočavaju u pokušaju pokretanja vlastitog posla”, istaknula je to hrvatska zastupnica Marijana Petir govoreći na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta o problemima s kojima se susreću žene poduzetnice i mogućnostima koje poduzetništvo otvara ženama.

Petir EPP

Petir je istaknula kako je udio žena poduzetnica u ukupnom gospodarstvu Republike Hrvatske svega 30%, što je neznatno manje od europskog prosjeka, od čega 23% čine žene vlasnice tvrtki, a 7% žene koje su razvile vlastite obrte. Zastupnica je pojasnila i kako se u Hrvatskoj posljednjih godina primjećuje povećanje broja žena u poduzetničkim vodama, no kako to još nije dostatno.

Zastupnica Petir podržala je Izvješće o vanjskim čimbenicima koji otežavaju žensko poduzetništvo u Europi te se založila za stvaranje konkretnih strategija koje će omogućiti smanjivanje birokratskog opterećenja, pomoći u postupku konsolidacije poduzeća, omogućiti pristup kapitalu te uspostaviti dodatne programe obrazovanja za žene poduzetnice.

Petir smatra kako posebnu pažnju treba posvetiti stvaranju ravnoteže poslovnog i privatnog života. “Nužno je osmisliti konkretne mjere koje će ženama omogućiti usklađivanje poslovnih obveza s obiteljskima, a što će žene ohrabriti da se upuste u poduzetničku avanturu, a da se pritom ne moraju bojati kako će zanemariti svoju ulogu majke i obiteljske obaveze”, rekla je zastupnica govoreći na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Rekavši kako je broj žena poduzetnica u Hrvatskoj u posljednjih petnaest godina porastao za 23% što nedvojbeno pokazuje da žene mogu, da interes za žensko poduzetništvo postoji i da se žene za njega sve češće odlučuju, Petir je konstatirala kako su žene sposobne za puno više te se založila za uklanjanje prepreka s kojima se žene susreću prilikom pokretanja vlastitog posla.

Izvješće o vanjskim čimbenicima koji otežavaju žensko poduzetništvo u Europi donosi zabrinjavajuće podatke koji pokazuju kako su žene često samo službeno upisane kao vlasnice poduzeća isključivo radi toga da bi kreditne institucije te europska, nacionalna i regionalna tijela javne uprave odobrila financijske povlastice i povoljne uvjete za ta poduzeća te imaju samo fiktivnu ulogu dok je donošenje odluka o poduzeću zapravo prepušteno muškarcima.

Izvješće kao prepreke koje otežavaju žensko poduzetništvo prepoznaje veći udio žena nego muškaraca među nezaposlenima, ustrajan jaz između poduzetničke aktivnosti žena i muškaraca te nedovoljnu zastupljenost žena na upravljačkim položajima. U tom smislu, Izvješće poziva države članice i regije da predlože konkretne strategije za promicanje kulture ženskog poduzetništva, te  poziva Komisiju da predloži konkretne mjere, među ostalim i zakonodavne prijedloge, za povećanje udjela žena na tržištu rada uz pomoć mjera za poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života. U izvješću se ističe i važnost obrazovanja, pristupa financiranju, kao i uloga digitalnih platformi za osnaživanje žena poduzetnica.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.