Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Dan mirovnih inicijativa u Petrinji

Nakon Zagreba, Petrinja je drugi grad u Hrvatskoj koji je pokrenuo obilježavanje ovog dana

Nakon Zagreba, Petrinja je drugi grad u Hrvatskoj koji je pokrenuo obilježavanje ovog dana

Od 2013. godine, kada je takvu odluku donijelo Gradsko vijeće, Petrinja je, nakon Zagreba, postala drugi grad u Hrvatskoj koji je prihvatio inicijativu za obilježavanje Dana mirovnih inicijativa.Na taj dan, 18.siječnja 1991. godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu okupile su se žene, majke i na slutnju ratne agresije na Hrvatsku odgovorile pozivom na mir.

Tim povodom, danas 18.siječnja  kada se i obilježava Dan mirovnih inicijativa petrinjski je gradonačelnik Darinko Dumbović u Maloj gradskoj vijećnici primio predstavnike udruga iz Domovinskog rata te predstavnike nacionalnih manjina.

 

mirovna 2

 

Posebno je zahvalio ženama i majkama koje su bile i pokretačice mirovnih inicijativa,te izrazio podršku obilježavanju ovog datuma kao upozorenje mlađim generacijama da se nemili događaji iz devedesetih više nikada ne ponove.

 

 

Incijatorica obilježavanja ovog dana u Petrinji bila je Vera Jurčević, predsjednica Kluba žena Udruge dragovoljaca i veterna Domovinskog rata – Petrinja.

 

mirovna 3

 

 

 

„Drago mi je što sam iz grada koji je ovaj datum prepoznao kao bitan“, rekla je Jurčević, izrazivši nadu kako će se Dan mirovnih inicijativa početi obilježavati i u drugim gradovima Hrvatske.

 

 

„Rat nije prirodno stanje ljudskog uma“, rekao je Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje.“Nažalost“,kaže on, „mirovne inicijative su devedesetih doživjele poraz – ne zato što nisu imale ideju, snagu i želju, nego zato što za njih nije bilo sluha“.Nažalost, posljedica nedostatka sluha za mirovne inicijative bili su i podaci koje je Dumbović danas iznio:

 

mirovna 4

 

 

Na današnjem susretu u Gradskoj vijećnici sudjelovali su i predstavnici nacionalnih manjina u Petrinji – bošnjačke i srpske.

 

Hajrudin Kulašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine.

 

mirovna 5

 

 

Branislav Sekulić, zamjenik predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine ispričao je kako je,od devedesetih podržavao mirovnu inicijativu, iako je zbog toga, kaže, doživljavao neugodnosti i od pripadnika vlastitog naroda.

 

mirovna 6

 

 

„Bit ćemo kamen sigurnosti i u razvojnom i u  smislu suzbijanja iskre bilo kakvog nacionalnizma“, poručio je Sekulić u ime Vijeća srpske nacionalne manjine, na kraju današnjeg susreta u Petrinji održanog povodom Dana mirovnih inicijativa.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.