Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

EU parlament za donaciju neprodane hrane dobrotvornim organizacijama

Doprinos suzbijanju gladi i siromaštva

Sto milijuna tona – toliko se hrane godišnje baci u Europi u kojoj je 125 milijuna ljudi suočeno s prijetnjom od siromaštva. No, zastupnici Europskog parlamenta odlučili su tome stati na kraj, a hrvatska zastupnica Marijana Petir jedna je od onih koji se snažno protive bacanju hrane smatrajući da hranu treba donirati i time osigurati obrok onima koji gladuju.

Petir EPP

Stoga je Petir potpisala pisanu izjavu o doniranju neprodane jestive hrane dobrotvornim organizacijama kojom zastupnici Europskog parlamenta traže od Europske komisije i Vijeća da u suradnji s prehrambenim sektorom istraže mogućnost donošenja programa na razini EU-a kako bi se potaknulo supermarkete da neprodanu jestivu hranu daju dobrotvornim organizacijama. Izjava je prikupila podršku većine zastupnika Europskog parlamenta čime je službeno i usvojena.

Pisana izjava predstavlja još jedan doprinos suzbijanju gladi i siromaštva. U izjavi zastupnici ističu da svakom četvrtom Europljaninu prijeti siromaštvo, dok ih 16 milijuna oskudijeva u kvalitetnoj hrani te napominju kako se velik broj još uvijek jestivih prehrambenih proizvoda ne proda ili povuče iz prodaje te uništi. To se posebno odnosi na proizvode kojima istječe rok trajanja, artikle koji su ostali nakon privremenih akcija, voće i povrće čiji se izgled ne smatra standardnim itd.

Marijana Petir je podsjetila da je Europski parlament već usvojio Rezoluciju o učinkovitoj upotrebi resursa: prijelaz na cirkularnu ekonomiju, koja uspostavljajući prijelaz na kružno gospodarstvo, uključuje i odredbe vezane upravo uz problem bacanja hrane te se usmjerava prema nultoj stopi otpada. Europska pučka stranka čija je Petir članica podnijela je i amandmane na ovu rezoluciju koji su usvojeni, a kojima se poziva Komisiju da u državama članicama potiče praksu da se u maloprodajnom prehrambenom sektoru proizvodi koji se ne prodaju podijele dobrotvornim udrugama kao i da pri provedbi procjene učinka novih relevantnih zakonodavnih prijedloga ocijeni njihov potencijalni učinak na otpad od hrane.

Upravo stoga se zastupnici zalažu da se supermarkete potakne da neprodanu jestivu hranu daju dobrotvornim organizacijama. Neke države već su poduzele mjere za poticanje doniranja neprodane hrane. Među njima je i Hrvatska u kojoj je krajem prošle godine ukinut PDV na donaciju hrane čime je omogućeno da se hrana donira dobrotvornim organizacijama koje će je dostaviti onima kojima je ona najpotrebnija, a bez plaćanja PDV-a na donaciju što je do sada uvelike onemogućavalo postupak donacije hrane. Procjena je da se u Hrvatskoj godišnje baci 400 000 t hrane dok svaki peti stanovnik Hrvatske živi na rubu siromaštva.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.