Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Oprez zbog hladnoće!

Upozorenje Zavoda za javno zdravstvo SMŽ

Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije izdao je upozorenje zbog hladnoće.

Ravnatelj Zavoda, liječnik Inoslav Brkić, upozorava kako zbog usporenog metabolizma te smanjene fizičke aktivnosti, starije osobe u tom smislu spadaju u visoko rizičnu skupinu.Njima i bolesnicima s bolestima krvožilnog ili dišnog sustava savjetuje da izbjegavaju izlaganje niskim temperaturama kad god je to moguće, posebno u ranim jutarnjim satima:

 

 

Hladnoća u biti znači i više posla za vaše srce, jer se na hladnoći krvne žile sužavaju.Ukoliko srce nije dovoljno zdravo i jako,hladnoća može predstavljati problem i dovesti do zdravstvenih ugroza.Imate li problema sa srcem,izbjegavajte naporne fizičke aktivnosti poput čišćenja snijega pri niskim temperaturama.

Ako imate problema s bolestima srca, odnosno bolujete od nekih kroničnih bolesti kod kojih hladnoća može dovesti do pogoršanja stanja, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

 

 

Dakle kada je jako hladno, nemojte pretjerivati s fizičkim aktivnostima,ali to ne znači da morate prekinuti sa svim aktivnostima.Mlađim ljudima koristit će redovne, temperaturama i vlastitom zdravlju prilagođene aktivnosti, poput opuštajućih šetnji na svježem zraku.

Odjeća treba biti slojevita i ne preuska.Vanjski sloj treba biti nepropustan za vjetar i vlagu.Važna je topla i komotna odjeća,po mogućnosti od vune, a unutarnji slojevi od pamuka.Pri izlasku, glavu treba zaštititi kapom,ruke rukavicama,a usta prekriti šalom radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka.

Ako se oznojite,potrebno je smjesta presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline te se osloboditi suvišne odjeće.

Nadalje,nemojte brzo hodati, posebice ako ste stariji, jer postoji mogućnost pada na zaleđenoj površini i prijeloma kostiju.Također,u hladnim danima treba izbjegavati kofein i alkohol, kaže doktor Brkić.

 

 

Trnci u rukama i nogama,gubitak osjeta,izrazito blijeda, a pri utopljenju crvena koža ruku i nogu upućuju nas da se obratimo za pomoć i savjet našem izabranom liječniku obiteljske medicine.Liječnik podsjeća i kako je u vrijeme hladnih mjeseci potrebno češće kontaktirati starije osobe, pogotovo ako su same kod kuće.

 

 

Ovo je vrijeme,upozorava Inoslav Brkić, kada su učestalije i bolesti dišnog sustava:

 

 

Da vas gripa ipak ne bi „ščepala“,liječnik preporuča da se cijepite, te da se u ovim hladnim danima držite toplih prostora i čuvate se od hladnoće koliko je moguće.

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.