Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Petrinja u projektu „Agri – Urban Network“

Uz gradove iz osam europskih zemalja

Uz gradove iz osam europskih zemalja

Predstavnici međunarodnog projekta „Agri–Urban Network“ koji se provodi u sklopu europskog URBACT programa posjetili su danas Petrinju koja je odabrana za jednog od partnera u drugoj fazi provedbe ovog projekta.

 

URBACT 6

 

 

Što je URBACT, pojasnio je Antonio Zafra, koordinator vodećeg partnera projekta – grada Baene iz Španjolske:

 

 

Ovo je već treći poziv URBACTA za dostavu projektnih prijedloga.

U prijašnjim fazama sudjelovali su uglavnom veliki gradovi poput Londona i Rima kako bi istražili mogućnosti povezivanja lokalnog i urbanog, odnosno, mogućnosti da svoje stanovnike prehrane lokalnim poljoprivrednim proizvodima.

 

Predstavnici „Agri – Urban Networka“ posebno su, kažu, ponosni što u svoj projekt sada uključuju i srednje i male gradove poput Petrinje,kako bi i oni istražili i upoznali vlastite mogućnosti.

 

Uz Petrinju, u ovoj fazi projekta sudjeluju gradovi iz još osam zemalja: Ujedinjenog Kraljevstva,Italije,Portugala, Latvije,Belgije, Španjolske, Grčke i Švedske.Riječ je o gradovima koji imaju od pet do sto tisuća stanovnika.Za Petrinju je u ovom projektu osigurano 50.000 eura.

 

Provedba projekt „Agri – Urban Network“ odvija se u dvije faze.U prvoj fazi koja traje šest mjeseci izrađuje se osnovna studija za svaki grad koja je podloga za provođenje druge faze projekta koja traje od jedne do dvije godine.Cilj je da svi gradovi naprave svoje lokalne akcijske planove koje će provesti u svojim sredinama.“URBACT je“, rekao je Zafra, „svojevrsni „laboratorij znanja“, koja će onda gradovi, sudionici projekta, razmjenjivati između sebe.Dakle, učit ćete od drugih, ali i drugi od vas“, rekao je Zafra.

 

Vodeći stručnjak projekta, Miguel Sousa ,istaknuo je kako mu je posebno drago što se u projekt uključuje Petrinja, grad iz Hrvatske kao nove članice Europske unije.

Kao jedan od glavnih benefita ovog projekta ističe kako će stvaranje lokalnog akcijskog plana biti svojevrsna „zelena karta“,propusnica, koja će olakšati apliciranje na EU fondove.

 

Kao jedan od glavnih ciljeva projekta, Sousa ističe povećanje zaposlenosti u sektoru poljoprivrede:

 

 

Predstavnicima URBACTA dobrodošlicu je u u Maloj gradskoj vijećnici Grada Petrinje dobrodošlicu poželio gradonačelnik Darinko Dumbović.

 

URBACT 3

 

 

Goste je gradonačelnik izvijestio o europskim projektima vrijednima ukupno 500 milijuna kuna na kojima radi sa svojim suradnicima.Između ostalog,spomenuo je i projekt rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže, vrijedan 300 milijuna kuna za koji će uskoro biti potpisan ugovor o izvođenju radova.

 

Nakon susreta s gradonačelnikom i njegovim suradnicima, predstavnici URBACTA, nastavili su svoj boravak u Petrinji posjetom Gradskoj tržnici,LAG-u Zrinska gora – Turopolje, petrinjskoj Kući zdravlja te Srednjoj školi Petrinja.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.