Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Preminula Žuži Jelinek

“Svim ženama savjetujem, ostanite kod prvog muža.”

"Svim ženama savjetujem, ostanite kod prvog muža."

“Svim ženama savjetujem, ostanite kod prvog muža. Meni je prvi muž dosadio pa sam se rastala, ali mi je i drugi muž dosadio nakon deset godina. I svaki bi! Zato svim ženama savjetujem, ostanite s prvim mužem”, rekla je Žuži Jelinek.

Žuži Jelinek, legendarna dizajnerica, stilistica i kolumnistica preminula je u 96. godini u Zagrebu.

Posljednje 22 godine Žuži je pisala već kultnu seks kolumnu koja je izlazila u tjedniku Gloria. Svoju posljednju kolumnu objavila je 12. studenog prošle godine.

Legendarna Žuži rođena je kao Suzana Ferber u Budimpešti 1920. godine kao najmlađe od troje djece, u siromašnoj židovskoj obitelji. Odrastala je uz majku Ružu, oca Izidora i braću Imru, Aleksandra i Ivana.

U dobi od tek 17 godina počela je raditi u tvornici Nine Ricci u Parizu kao krojačica, a kratko je radila i za kultnu modnu dizajnericu Coco Chanel.

Početkom II. svjetskog rata vratila se u Zagreb i otvorila vlastitu krojačku radnju, a 1941. godine se udala za prvog supruga, zagrebačkog zubara Eriha Jelineka te je dobila dvoje djece, sina Ivicu i kćer Dijanu.

Dok je s obitelji boravila u Rijeci, gdje se u međuvremenu preselila, uspjela je zavesti talijanskog časnika i tako obitelj spasiti od sigurne smrti u koncentracijskom logoru u Jasenovcu.

“Život svojih roditelja platila sam seksom i nije mi žao. A kaj će te vi misliti o meni, baš me briga”, rečenica je kojom je opisala što se dogodilo.

U 40. godini je odselila u SAD te se uskoro razvela od prvog supruga, a njen je poslovni uspjeh zasmetao i samom Titu, zbog čega je sve do 1964. godine, kada ju je pozvao natrag, s djecom i obitelji živjela u Ženevi. Po povratku, šivala je i za samu Jovanku Broz.

Pedesetih godina je zbog svog talenta postala svjetski poznata, zbog čega su je domaći mediji prozvali modnom ambasadoricom, a strani najpoznatijom modnom ambasadoricom iza Željezne zavjese.

Nakon što je otkrila nevjeru prvog supruga, udavala se još tri puta. Posljednji put, u dobi od 80 godina udala se za suca Milorada Ronkulina.

žuži 2

Žuži je govorila čak sedam jezika, u svojoj karijeri objavila ukupno 1088 članaka te deset knjiga. Posljednja njena knjiga, autobiografija pod nazivom “Žuži – Život Žuži Jelinek”, predstavljena je u prosincu 2014. godine. U toj je knjizi istaknula da je zapravo ateist, još od 1941. godine kada su joj ubijena sva tri brata.

O njenom bogatom životu Steven Spielberg je želio snimiti film, no slavna kolumnistica je odbila njegov poziv da bude savjetnica na setu, jer nije željela dvije godine boraviti u SAD-u.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.