Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Propala inicijativa koja promiče eutanaziju

„U postupku eutanazije nema ništa dostojanstveno niti plemenito“

„U postupku eutanazije nema ništa dostojanstveno niti plemenito“

Pisana izjava o dostojanstvenom kraju života doživjela je debakl u Europskom parlamentu jer je istekao rok u kojemu je trebala prikupiti podršku većine zastupnika Europskog parlamenta.

Koristeći zbunjujuće termine i ne poštujući načelo supsidijarnosti na kojemu je ustrojena Europska unija, u izjavi se stajalo da „svim europskim građanima koji se nalaze u poodmaklom ili terminalnom stadiju neizlječive bolesti, zbog čega su izloženi nepodnošljivim fizičkim ili mentalnim patnjama koje nije moguće ublažiti, treba biti omogućeno dostojanstveno i medicinski potpomognuto okončanje života“. Drugim riječima, ova je izjava bila očigledni pokušaj za promicanje eutanazije na europskoj razini.


Petir EPP


Iako pisana izjava ne može biti interpretirana kao službeni stav Europskog parlamenta, već samo eurozastupnika koji su ju potpisali, ovu pisanu izjavu i ideje koje promiče podržalo je 95 od ukupno 751 zastupnika Europskog parlamenta.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir rekla je da ovu inicijativu nekolicine zastupnika ne smatra nimalo dostojanstvenom, te da joj je drago da ta inicijativa nije dobila podršku većine njezinih kolega.

„U postupku eutanazije nema ništa dostojanstveno niti plemenito“, rekla je Petir žestoko se protiveći izjednačavanju eutanazije s dostojanstvenom smrću. „Bolesnima i umirućima treba pomoći pravilnom podrškom i brigom, to je dostojanstvena smrt. Okončanje života u bilo kojem stadiju i iz bilo kojeg razloga je ubojstvo“, izjavila je zastupnica Petir te naglasila kako je potrebno više ulaganja u sustave palijativnog liječenja i skrbi koji će bolesnima pomoći olakšati patnje i ublažiti bolove – na dostojanstven način.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.