Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Snjegovići

ples snježnih pahulja

ples snježnih pahulja

Prema najavam ove subote, 02. siječnja 2016. trebale bi nas svojim zimskim plesom obradovati prve zimske pahulje. Raduju im se najviše najmlađi.

snijeg

Kratka priča o snjegoviću…

Prvi pisani dokumenti koji svjedoče o postojanju snjegovića potječu iz 16. stoljeća (npr. kod Shakespearea). Ovaj lik se spominje u dječjim pjesmicama 1770. godine u Leipzigu. Tek početkom 20. stoljeća postaje redovna pojava vezana za proslave pred kraj godine. U nekim zemljama danas se on veže za proslavu Božića, ali najčešće se radi u znak proslave zime, prvog snijega i za zabavu mladih. U dvorištima i parkovima stoji sve dok se ne istopi.

Snjegović ili snješko je snježna skulptura. Obično ih rade djeca radujući se dolasku zime i snijegu. U nekim slučajevima, sudionici zimskih festivala rade veliki broj ovih skulptura. Snjegović je kratkog vijeka, te je primjer umjetničke instalacije.

 

 

  • Ujedinjenom Kraljevstvu se snjegović najčešće radi od dvije snježne kugle.
  • SAD-u se uglavnom radi od tri kugle.
  • Litvi se snjegović naziva “čovjek bez mozga” ( senis besmegenis iliśnieg senis). Kao znak protesta protiv svoje vlade, u zimi 2005. godine Litvanci su oko svog parlamenta postavili 141 snjegovića, po jednog za svakog parlamentarca.

Titulu najvećega u svijetu dosad, nosi snjegović koji je 2008. napravljen u američkoj saveznoj državi Maine. Bio je visok 37,2 m i nazvan je po senatorici koja je predstavljala Maine u to vrijeme, Olympia Snowe. Prethodno najveći snjegović je bio napravljen u istom mjestu 1999. godine i također u čast ondašnjeg senatora.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.