Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Što čeka Siščane u Noći muzeja?

Programi u GMS-u i Galeriji Striegl

Programi u GMS-u i Galeriji Striegl

Noć muzeja večeras se obilježava diljem Hrvatske.Već tradicionalno ovoj manifestaciji  pridružuje se i Gradski muzej Sisak koji će ove godine, u suradnji s Udruženjem obrtnika grada Siska i Strukovnom školom Sisak obilježiti 180.obljetnicu osnutka prvog Ceha sisačkih obrtnika. Ova bitna godišnjica podsjeća na neprekidnu djelatnost sisačkih obrtnika od 1836. do 2016. godine koji su od 19. do početka 20. stoljeća zajedno  s trgovcima bili nositelji sisačkog gospodarstva.

U suradnji s obrtnicima,Gradski muzej Sisak prezentirat će mogućnost korištenja motiva s arheoloških nalaza pronađenih u Sisku.Motivi koji će obrtnici koristiti potiču s ulomka prapovijesne keramičke posude iz 1.st.prije Krista pronađene 2003. godine na lokaciji Državnog arhiva u Sisku,prilikom proširenja zgrade.Arheološki je to nalaz bitan ne samo za sisačko i hrvatsko područje,nego i u europskom kontekstu.

Motivi s tog nalaza bit će aplicirani na obrtničke proizvode koje će posjetitelji moći vidjeti u prostoru Muzeja najavio je ravnatelj Gradskog muzeja Sisak,Vlatko Čakširan.

U Noći muzeja, vrata Gradskog muzeja Sisak bit će otvorena od 18 do 1 sat iza ponoći.Ulaz je besplatan,a uz stručno vodstvo moći će se pogledati izložbe „Fragmenti: Sisak od prapovijesti do suvremenosti“ te izložba „35. prije Krista“.

U dvorištu Muzeja, prigodno za Noć muzeja, bit će postavljena i izložba na otvorenom – „Sava – susret kulture i prirode“.Tijekom čitave večeri, naravno, održavat će se i prezentacija obrtničkih proizvoda s elementima arheološke baštine.Za posjetitelje predviđene su i nagrade.

Od 18 do 22 sata bit će organizirane igre za djecu, a od 21 sat slijedi modna revija učenika koju su pripremili učenici Strukovne škole Sisak na temu arheološke baštine grada Siska sa svojom profesoricom Sanjom Tomašinec  koja vodi smjer krojača, soboslikara i fotografa .

 

 

U prezentaciji njihovih radova na modnoj reviji, učenicima Strukovne škole pomoći će i sisački obrtnici koji će im urediti frizure i našminkati ih.Sisački obrtnici u Noći muzeja sudjeluju već treću godinu, podsjetila je predsjednica Udruženja obrtnika Sisak Ivanka Čačić:

 

 

Osim Gradskog muzeja, Siščani u Noći muzeja mogu posjetiti i Gradsku galeriju Striegl.Tamo će u 19 sati biti otvorena izložba Zdenka Bašića “Sjeverozapadni vjetar”. Izložba će se u galeriji moći pogledati do 20. veljače.

Poseban dio programa u Noći muzeja, u Gradskoj će galeriji Striegl biti pričaonica namijenjena jednako djeci i roditeljima tijekom koje će autor, Zdenko Bašić održati seansu pričanja priča temeljenih na njegovoj ilustriranoj knjizi Sjeverozapadni vjetar.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.