Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Vincekovo

Ak za Vincekovo sunce svetli, bit će vina u kleti.

Ak za Vincekovo sunce svetli, bit će vina u kleti.

Proslava Svetog Vinka – Vincekovo u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, pa se 22. siječnja brojni štovatelji upućuju u vinograde i klijeti potaknuti narodnim vjerovanjem da će se na taj način osigurati dobra rodnost vinove loze. Blagdan označava novu vinogradarsku godinu i običaj je na taj dan ići po prvi puta u novoj godini u pohode vinogradu.
Uz poznato Martinje, Vincekovo je najveći blagdan vinogradara i ljubitelja vinske kapljice. To je narodni običaj kojim se posebnom ceremonijom obilježava otvaranje sezone vinogradarskih radova, obavlja se blagoslov vinograda i slavi dan Sv.Vinka.
Sveti Vinko jedan je od pet zapovjedanih vinogradarskih blagdana za koji je propisan i obred koji treba obaviti. Bez obzira na vremenske prilike, vlasnik vinograda dolazi do trsa, odreže tri grančice s tri pupa koje se zatim stavljaju u kuću u posudu s vodom uz prozor. Kada grančice potjeraju, nagađa se kakva bi mogla biti godina. Trs sa kojeg su odrezane grančice zatim se obredno poškropi – “krsti” starim vinom te se ukrasi dimljenim kobasicama, špekom i sušenim rebrima koji simboliziraju želju za plodnošću i dobrim urodom. Po pučkom običaju, sve je praćeno pjesmom i svirkom, kušanjem starog i mladog vina te slasnim domaćim zalogajima.
U Hrvatskoj, ovaj običaj je više prisutan u kontinentalnim krajevima.

Povijesna istina o Sv.Vinku – zaštitniku vinogradara, stolara i mornara
Sv. Vinko ili Vincent od Zaragoze živio je u Španjolskoj i žrtva je posljednjeg velikog progona kršćana od zloglasnog Dioklecijana. Isticao se kao vješt govornik visoke naobrazbe. Kao vjernik bio je teško mučen ali se nije odrekao kršćanstva, o čemu svjedoče pisani dokumenti. Za vinarstvo je povezan tek imenom, a sa životopisom ovog ranokršćanskog mučenika nisu pronađene neke stvarne poveznice.
Predpostavlja se da sam običaj ima izvor u nekim predkršćanskim i poganskim običajima ili svetkovinama poljodjelaca.

Uz Dan sv.Vinka neizostavno se vežu i neke narodne poslovice:
Ak za Vincekovo sunce svetli, bit će vina u kleti.
Če Vinka sunce peče, v lagve vino teče.
Ak se na Vincekovo v mlaki vode opere vrabec, najesen bude dosti pijače.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.