Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

15. veljače 1942. britanska postrojba se predala Japancima u Singapuru

Najveća britanska vojna katastrofa u povijesti

Najveća britanska vojna katastrofa u povijesti

Na današnji dan 15. veljače 1942. godine dogodila se najveća britanska vojna katastrofa u povijesti.

Naime, tog su se dana britanske postrojbe u Singapuru predale Japancima. Singapur je već desetljećima glasio za najsnažniju tvrđavu na svijetu. Nazivali su ga “Gibraltar Istoka”. Bio je u britanskom posjedu i činio je stratešku točku kroz koju je prolazila većina prometa između Kine i Indijskog oceana.

Gradski je garnizon brojio čak oko 85,000 vojnika. Grad su štitili ogromni topovi kalibra 380 milimetara, okrenuti prema moru, od kamo se očekivalo da će Japanci napasti. Međutim, japanska je carska vojska upotrijebila neočekivanu strategiju. Iskrcala se na poluotoku Malaji i počela s kopna prodirati prema Singapuru kroz prašumu. Predvodila ju je japanska carska garda. Britanci uopće nisu računali da bi netko mogao provesti značajan broj vojnika kroz prašumu pa nisu niti branili tu stranu grada.

Japanska opsada rezultirala je britanskom predajom nakon samo 7 dana. Britanski zapovjednik general Arthur Percival predao je u zarobljeništvo sebe i 80,000 preživjelih britanskih vojnika. Sam premijer Churchill nazvao je to “najvećom nesrećom” u britanskoj povijesti.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.