Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

23. veljače 1836. započela je bitka za Alamo

Alamo je danas najpopularnije turističko odredište u Teksasu

Alamo je danas najpopularnije turističko odredište u Teksasu

Na današnji dan 23. veljače 1836. godine započela je jedna od najslavnijih epizoda iz američke povijesti – bitka za Alamo.

To je bio misijski gradić u Teksasu, koji su branili Teksašani pred nadolazećim Meksikancima. Naime, to je bilo doba kad Teksas još nije pripadao SAD-u, nego se borio za svoju nezavisnost od Meksika. Teksašani su željeli osnovati neovisnu državu na tom području, a meksički predsjednik general Santa Anna, htio ih je u tome spriječiti. Zato je pokrenuo svoju vojsku od približno 1,500 ljudi i opsjeo Alamo.

Borbe su započele na današnji dan i trajale su 13 dana. Alamo je branilo 200-tinjak Teksašana, među njima i slavni Davy Crockett (u filmu ga je glumio John Wayne). Jedan od zapovjednika obrane bio je pukovnik James Bowie, po kojem se do danas zove poznati “bowie-nož”. Prema legendama izginuli su svi branitelji osim dvojice.

Premda je Alamo pao, njegova junačka obrana i podnesene žrtve inspirirale su mnoge Teksašane na nastavak borbe i za dva mjeseca došlo je do odlučne bitke kod San Jacinta, u kojoj su Teksašani pod Samom Houstonom pobijedili Meksikance i izborili nezavisnost. Alamo je danas najpopularnije turističko odredište u Teksasu.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.