Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

7. veljače 1971. Švicarke su dobile pravo glasa

Jedna od posljednjih europskih zemalja koja je ženama dala pravo glasa

Jedna od posljednjih europskih zemalja koja je ženama dala pravo glasa

Švicarska je bila jedna od posljednjih europskih zemalja koja je ženama dala pravo glasa (kasnije od nje uveo je to pravo samo maleni Lihtenštajn).

Razlog za to dijelom je bila konzervativnost Švicaraca (konzervativne Švicarke osnovale su čak i Udrugu švicarskih žena za borbu protiv prava glasa za žene). Drugi je razlog bilo to što se o tome odlučivalo na referendumima na kojima su glasači bili dakako – muškarci.

Tako je na nacionalnom referendumu o ženskom pravu glasa 1959. godine 67 % švicarskih muškaraca bilo protiv. Na kantonalnoj razini prvi su svojim ženama glasovanje dopustili francuski kantoni Vaud, Neuchâtel i Geneva. Njemački kantoni su kasnili. Najtvrdokorniji je bio kanton Appenzell Innerrhoden, kojeg su tek pritisci sa savezne razine prisilili da 1991. godine da ženama pravo glasa.

Zanimljivo je i to da je Švicarska tek na referendumu 2004. uvela plaćeni porodiljni dopust za žene. Dokaz je to da direktno demokratsko odlučivanje na referendumima ne mora uvijek biti napredno (podložno je konzervativizmu).


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.