Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Bagremov med Bože Đurđevića proglašen najboljim na 16. danima meda u Topuskom

Naša je županija rekorder po broju pčelara, čak 750 do 800 obitelji bavi se proizvodnjom meda

Naša je županija rekorder po broju pčelara, čak 750 do 800 obitelji bavi se proizvodnjom meda

Topusko je i ove godine bio domaćin manifestacije „Zlatna pčela”, odnosno 16.Dana meda kao i 11.županijskog ocjenjivanja meda. Manifestaciju je organizirala Zajednica udruga pčelara Sisačko-moslavačke županije i Turistička zajednice Općine Topusko. Najboljim medom proglašen je bagremov med Bože Đurđevića iz kutinske pčelarske Udruge „Metvica”. Tijekom manifestacije koja je trajala dva dana bilo je postavljeno 13 štandova za izložbu i prodaju meda i pčelinjih proizvoda te 26 štandova ostalih proizvođača opreme, dok je na predavanjima i stručnim skupovima sudjelovalo više od 150 pčelara.

Jedan od njih, Nikola Crnković, ima 140 košnica, a u proizvodnji meda kojom se bavi više od 20 godina dominiraju bagrem, metvica i kesten. Crnković je prošlom godinom, za razliku od pretprošle koja je bila kišna, zadovoljan. Iako pčelarstvo ovisi o vremenskim uvjetima, trenutno najveći problem u proizvodnji meda u Hrvatskoj je neuređeno tržište, ističe Crnković:

 

 

Na izložbi meda u Topuskom sudjelovala je i Tamara Bakale kojoj je ovo već osma izložba u ovoj godini. Prije 13 godina počela je proizvoditi med i pčelinje proizvode, danas ima 60 košnica, a proizvodnjom i prodajom je i više nego zadovoljna:

 

 

Pčelarstvo je posao koji traži cjelogodišnji rad. Pčele, pak, počinju raditi u proljeće kada je na rasporedu prva paša. Na području Topuskog paša je toliko kvalitetna da nema potrebe za premještanje košnica na ispašu na druga područja:

 

 

Sisačko- moslavačka županija najveći je proizvođač kestenovog meda u Hrvatskoj, ali ta je proizvodnja uzela danak tako da je danas 40% kestenovih šuma na području županije uništeno. Toga je svjesna i dožupanica Sisačko- moslavačke županije Anita Sinjeri Ibrišević:

 

 

Inače, naša je županija rekorder po broju pčelara, čak 750 do 800 obitelji bavi se proizvodnjom meda, a 10 posto ukupno proizvedenog meda u Hrvatskoj je upravo iz naše županije.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.