Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Dvadeset godina eko djece u DV Sisak Stari

…monografija za sjećanje

...monografija za sjećanje

Dječji vrtić Sisak Stari u Sisku, još jednom je pokazao kvalitetu svoga odgojno – obrazovnog rada promovirajući eko monografiju „20 godina Eko djece u Dječjem vrtiću Sisak Stari“, stoji u priči koju nam donosi DV Sisak Stari.

Promocija monografije održana je u prostoru područnog objekta Različak, a nazočili su joj brojni uzvanici, predstavnici grada Siska, suradnici, roditelji i djeca polaznici vrtića, te zaposlenici vrtića kako sadašnji tako i oni u mirovini. Ponosni postignućem koje smo predstavili u ovoj monografiji odlučili smo je promovirati na svečan način.Ovaj događaj svojom pjesmom uljepšala su djeca dječjeg vrtićkog zbora Tičeki otpjevavši vrtićku eko himnu „Čuvaj Zemlju“, te nekadašnja polaznica našeg vrtića i Eko skupine, Ema Vuković koja je na klavijaturama odsvirala mazurku od Chopina i sonatu Domenica Scarlattia.

MONOGRAFIJA_37

Ravnateljica vrtića, gđa. Nataša Andučić pozdravila je sve uzvanike, te pozvala urednicu monografije psihologinju Jelenu Dadić Klaić i autorice monografije Snježanu Dobrinić, Željku Bece, Ivanu Matijević, Mirjanu Šebalj, Ivanu Čubrilo Franjić, te suradnicu Ljerku Marincel, da predstave svoj rad na izradi monografije i ideju održivog razvoja, kao ideju vodilju cjelokupnog odgojno – obrazovnog rada Dječjeg vrtića Sisak Stari.

Psihologinja Jelena Dadić Klaić, urednica monografije, predstavila je strukturu  eko monografije, te naglasila važnost njezina nastanka za buduće generacije djece, ali i važnost promoviranja ideje održivog razvoja u odgojno – obrazovnom radu.

Začetnica ideje održivog razvoja u našem vrtiću koja ovu ideju promovira već dvadeset godina kroz rad s djecom i roditeljima cijelog vrtića, Snježana Dobrinić, inače promovirana odgajateljica savjetnica, vrlo emotivno je dala prikaz cijelog rada koji je prethodio nastanku ove monografije.

DV PČELICA_32

Autorice Mirjana Šebalj, odgajateljica mentorica, sa Ljerkom Marincel, odgajateljicom u mirovini i našom vanjskom suradnicom podržala je ovu ideju svojim viđenjem održivosti među djecom predškolskog uzrasta.

Pedagoginja Ivana Matijević i profesorica rehabilitator u vrtiću Ivana Čubrilo Franjić,također autorice monografije, sa svog stručnog stajališta su predstavile odgojno – obrazovni rad u našem vrtiću i njegovu povezanost sa održivim razvojem kroz sva područja djetetovog života i razvoja.

Na samom kraju gospođa Željka Bece, jedna od autorica, ali i dugogodišnja suradnica i podrška u cjelokupnom radu, zahvalila se svima prisutnima, a posebno ravnateljici Nataši Andučić što je podržala ovu plemenitu ideju, te potaknula nastavak rada na odgoju i obrazovanju za održivi razvoj u Dječjem vrtiću Sisak Stari. Također, detaljno je prikazala svu kvalitetu rada s djecom prdškolskog uzrasta kao i dokumentiranje ovog rada kao trajno nasljeđe za buduće generacije predškolaca.

A kako je sve počelo i kako se pojavila ideja održivog razvoja, te održala punih dvadeset godina u Dječjem vrtiću Sisak Stari…

Odgojno – obrazovni rad u Dječjem vrtiću Sisak Stari predstavlja pedagoške principe, aktivnosti i djelovanja koja smo uvijek usklađivali s potrebama djece, polaznicima našeg vrtića. Često smo, promišljajući našu praksu, nastojali biti refleksivni praktičari i kvalitetu rada procjenjivati prema reakcijama djece. Promišljajući kvalitetu rada imali smo uvijek neke nove ideje koje smo pokušali primjeniti u radu s djecom, njihovim roditeljima i ostalim sudionicima odgojno – obrazovnog procesa.

Tako smo razvijali kulturu naše ustanove, želeći je učiniti aktivnim, živim organizmom, čiji svi djelovi harmonično djeluju i svojim radom omogućavaju kvalitetan razvoj djece predškolskog uzrasta, te zajednice u kojoj djeca žive i odrastaju.

DV PČELICA_19

Razvijajući tu našu posebnu kulturu ustanove i razmišljajući kako biti inovativni, a pri tome učinkoviti u odgojno – obrazovnom radu, prije dvadeset godina pojavila se izuzetno humanistička ideja ekološkog djelovanja u našem vrtiću. Nismo ni slutili dokle će nas ta ideja odvesti i u kojim sve smjerovima, ali vođeni humanističkim principima odgoja i obrazovanja za dječji razvoj, pomislili smo zašto ne….pa djeca su izvor znanja i iznenađenja za nas odrasle…oni to sigurno mogu.

Tako se jedna divna ideja o ekologiji u vrtiću počela polako, ali sigurno razvijati u našem vrtiću, te nas dovela do neslućenih postignuća u radu s djecom i njihovim roditeljima i naravno priznanja za primjenu ove metode u predškolskom odgoju i obrazovanju. Bili smo zaista hrabar vrtić, jer u razdoblju brojnih promjena koje su nas okruživale pokazali smo veliko povjerenje prema djeci i njihovim mogućnostima. To nas je svrstalo među prve vrtiće u Republici Hrvatskoj koji su u svoj odgojno – obrazvoni rad uveli ekologiju i razvoj ekološke svijesti.

DV PČELICA_18

Ideja koja nas je vodila od samog početka bila je razviti svijest kod djece o potrebi očuvanja okoliša u kojem rastu i žive. Iz te ideje razvili su se brojni projekti kroz koje smo radili s djecom, te stvarali partnerski odnos s njihovim roditeljima, ali i s drugim čimbenicima uže i šire zajednice. Našim projektima na temu ekologije postigli smo neočekivane ciljeve, a to su dobrobit ovakvog rada za djecu, buđenje svijesti o ekologiji u našoj zajednici, ali i predstavljanje našeg rada izvan okvira vrtića, grada, županije, ali i naše domovine.

Uspješni projekti, za koje smo dobili brojne nagrade, potaknuli su nas na konkretne eko akcije kojima smo uljepšali naš okoliš, te pokazali važnost i kvalitetu života u lijepom, očuvanom i zdravom okolišu. Dakle, vodili smo se čuvenom krilaticom: „Misli globalno, djeluj lokalno“. Uvijek nam su nam ideje bile u humanističkom duhu, pa smo uspjeli objediniti snagu dječje pozitivne energije kroz igru i aktivnosti i dobrobit ekologije za naše društvo.

Vrlo brzo, promišljajući dalje naš rad iz ideje ekologije prihvatili smo ideju održivog razvoja. U godinama kad smo pokušavali održivi razvoj uključiti u naš odgojno – obrazovni rad, ta je ideja bila sasvim nešto novo i u našem društvu, školama, a posebno u vrtićima. Zapravo smo opet s tom idejom bili jedinstveni i među prvima koji su je počeli primjenjivati u predškolskom odgoju i obrazovanju.

Prepoznati od institucija u našoj domovini, ali i izvan nje, postajemo drugi vrtić u Republici Hrvatskoj sa statusom Međunarodne eko škole/vrtića. To nas čini ponosnima i daje nam novu snagu za kontinuirani rad s djecom na ovom području, ali nas povezuje i sa drugim ustanovama, tvrtkama, pojedincima, institutima koji prepoznaju kvalitetu naših ideja i rada i sa zadovoljstvom postaju naši partneri, eko kumovi.

DV PČELICA_07

Danas smo suvremeni vrtić koji kvalitetu svoga rada obogaćuje principima održivog razvoja čiji program smo i verificirali. Brinemo o okolišu, kulturi i tradiciji našeg kraja, promoviramo zdrave stilove života naše djece i roditelja, te smo i proizvođači, a ne samo potrošači resursa planete na kojoj živimo.

Misao koja će nas i u budućnosti voditi je dobrobit djece i dobrobit cijelog planeta. To je misao koju želimo utkati u naš odgojno – obrazovni rad u koji unosimo naše humane principe, ideje, ali i znanja koja smo stekli kroz usavršavanja i edukacije.

I dalje ćemo nastaviti promovirati odgoj i obrazovanje za održivi razvoj, a sve ljude dobre volje pozivamo kroz ovu našu eko monografiju da nas slijede u tome.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.