Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Petrinja i Novi grad zajedničkim snagama protiv izgradnje Centra za nuklearni otpad u Dvoru

Protiv izgradnje Centra ujedinjene su i ekološke udruge s obje strane Une

Protiv izgradnje Centra ujedinjene su i ekološke udruge s obje strane Une

Aktivisti i stanovnici Pounja ne odustaju. Odlučniji su nego ikad u svojoj namjeri da spriječe izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji vojnog skladišta Čerkezovac u općini Dvor na Uni. Samo dan nakon što je javnosti postala dostupna Strateška studija utjecaja na okoliš izgradnje Centra, u Petrinji su se okupili predstavnici vlasti Petrinje, Novog grada iz BIH te članovi ekoloških udruga s obje strane Une. Tema je bila javna rasprava koju koordinira Državni zavod za radiološku i javnu sigurnost, a bit će omogućena do 18. ožujka.

Trgovska gora je isključivo ishitrena lokacija koja nema ni znanstveno ni stručno uporište, rekao je Vladimir Demetrović, savjetnik za urbanu sigurnost i kulturnu baštinu Grada Petrinje te dodao da ona u početku nije ni bila predviđena kao odlagalište bilo kakvog otpada:

 

 

P1130331

 

Demetrović je naveo i kako postoje lokacije koje su izgrađene i spremne za prihvat takvog otpada, no te lokacije stoje neiskorištene i prazne te se drže u tajnosti. O kojim lokacijama je riječ, od Demetrovića se nije moglo saznati.

Zašto pak odlagalište nuklearnog otpada u svom dvorištu ne žele ni u Općini Novi grad, objasnio je Zoran Starčević, zamjenik načelnice Općine Novi grad:

 

 

P1130326

 

Daniel Pavlić, predsjednik udruge EKS, Ekološko-kulturne scene Hrvatska Kostajnica, istaknuo je kako je riječ o problemu koji postoji već 15,16 godina i kako se cijelo to vrijeme traže razlozi zašto da se napravi takvo odlagalište, ali bez navođenja psiholoških učinaka kojima će to područje biti obilježeno:

 

 

P1130324

 

Gradonačelnik Darinko Dumbović još je jednom ponovio kako bi se izgradnjom takvog Centra uništila budućnost generacija koje dolaze i zato ne misle odustati od borbe protiv takvog Centra:

 

 

Sastanak je od sudionika ocijenjen uspiješnim te su dogovoreni i daljnji koraci u spriječavanju izgradnje Centra za radioaktivnog otpada u Dvoru na Uni.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.