Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Propala inicijativa Grka da ukinu skupinu „Prijatelji Makedonije“

“Skupina svakim danom ima sve veću podršku i može samo jačati u svom djelovanju.”

"Skupina svakim danom ima sve veću podršku i može samo jačati u svom djelovanju."

Nakon što je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i službeno inaugurirala neformalnu skupinu „Prijatelji Makedonije“ i za to dobila podršku tridesetak svojih kolega, a što su grčki zastupnici pokušali spriječiti planiranim inicidentom od kojeg ih je na kraju zastupnica Petir odvratila, Petir je dobila još jednu bitku. Naime, četvero grčkih zastupnika tražilo je od predsjednika Parlamenta Martina Schulza da ukine skupinu „Prijatelji Makedonije“ navodeći kao glavni razlog već dobro poznati spor oko imena.

Predsjednik Europskog parlamenta u svom odgovoru rastumačio je grčkim zastupnicima proceduralne aspekte funkcioniranja Parlamenta objašnjavajući, između ostalog, i razliku između službenih i neslužbenih grupa. Govoreći o neslužbenim grupama, kakva je i ona koju je pokrenula Petir, Schulz skreće pozornost na članak 34. Poslovnika Europskog parlamenta u kojemu stoji kako zastupnici mogu osnivati neslužbene grupe vezane uz specifična pitanja koja ih zanimaju, te se navode uvjeti njihova funkcioniranja.


Petir EPP


Grčki zastupnici objavili su u medijima da će skupina „Prijatelji Makedonije“ biti ukinuta jer nije dobila odobrenje Predsjedništva za osnivanje, no „kako je riječ o neformalnoj skupini, ona takvo odobrenje niti nije trebala dobiti pa je Predsjedništvo niti ne može ukinuti“, pojasnila je zastupnica Petir komentirajući dezinformacije koje su potekle iz grčkih medija, a slijedom kojih je primila i mnogo upita zabrinutih građana Makedonije kojima je inicirajući ovu skupinu povratila nadu u njihovu europsku budućnost.

„Predsjednik Schulz je pojasnio načine na koji Europski parlament funkcionira, a koji bi trebali biti poznati i grčkim kolegama. Žao mi je zbog njihove neinformiranosti, kao i zbog namjernog pogrešnog tumačenja odgovora koji su dobili“, istaknula je Petir. Na pitanje hoće li ovo utjecati na daljnje aktivnosti grupe, Petir odgovara da grupa svakim danom ima sve veću podršku i da može samo jačati u svom djelovanju, a ono je orijentirano na promicanje Republike Makedonije, njezine kulturne baštine i identiteta, upoznavanje s reformama koje se provode i koje dovode do napretka, te ohrabrivanja zemlje na njezinu europskom putu kojeg zbog bilateralnog spora oko imena blokira upravo Grčka.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.