Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SPORT

Stjepanu Lavriću zlato na međunarodnom turniru u Beogradu

Najznačajniji Stjepanov uspjeh u ovogodišnjem reprezentativnom ciklusu

Najznačajniji Stjepanov uspjeh u ovogodišnjem reprezentativnom ciklusu

Petrinjski hrvač Stjepan Lavrić osvojio je zlatnu medalju na  30.  Međunarodnom turniru Ljubomir Ivanković Gedža u Beogradu.

Osvojeno zlatno odličje u Beogradu ujedno je najznačajniji Stjepanov uspjeh u ovogodišnjem reprezentativnom ciklusu. U konkurenciji osam hrvača u kategoriji 130 kg Stjepan je u prvoj borbi tehničkim tušem savladao Leona Nikolaosa (GRE), a u ½ finalu je nakon teške i iscrpljujuće borbe pobijedio Turala Azimova (RUS).


12742046_1157374277608983_3769503616076791394_n


U finalu ga je čekao Alin Alexuc-Ciurariu (ROU), višestruki osvajač medalja s europskih i svjetskih prvenstava. Rumunj je već izborio normu za nastup na Olimpijskim igrama u Riju 2016. u kategoriji 98 kg kao svojoj osnovnoj kategoriji u kojoj nastupa, a ostvario je značajne rezultate i u kategoriji 130 kg na velikim međunarodnim natjecanjima i 1. Njemačkoj ligi.

Sve to i nije puno impresioniralo Stjepana koji je na samom početku finalne borbe već u prvoj minuti poveo 5:0, a prije isteka druge runde došao do pobjede tehničkim tušem rezultatom 10:2. Još jednom je došla do izražaja Stjepanova borbenost i želja za pobjedom, a što je i najvažnije potpuna koncentracija i pribranost do kraja borbe.

Božo Starčević je još jedan naš reprezentativac koji je na ovom turniru u kategoriji 75 kg vrlo uvjerljivo savladao svoje protivnike i osvojio zlatno odličje, dok je Danijel Janečić u kategoriji 66 kg osvojio broncu.

Na turniru je nastupilo 11 reprezentacija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Izraela, Norveške, Rumunjske, Rusije, Srbije, Turske i SAD-a.


12688291_1157374300942314_2919893389699297833_n


Stjepan je u zadnjih mjesec dana odradio tri velika međunarodna turnira osvojivši na Zagreb openu 5. mjesto,  na Grand Prixu Mađarske 3. mjesto i danas svoje prvo zlatno odličje u ovogodišnjem reprezentativnom ciklusu.

Prvi turnir u Zagrebu došao je malo prerano u odnosu na fazu pripremnog ciklusa u kojemu se Stjepan tada nalazio. Ali kako je vrijeme odmicalo i nakon desetodnevnih priprema u Mađarskoj već je bilo pomaka i došao je rezultat na turniru u Mađarskoj. Osvajanjem 3. mjesta Stjepan se izravno kvalificirao na jedan od najznačajnijih svjetskih turnira koji će se krajem godine održati u Bakuu (AZR).

Osvojeno zlato u Beogradu samo je potvrdilo činjenicu da smo na pravom putu i da ono što radimo u klubu daje rezultate. Naime, činjenica je da se vrhunski hrvač ne može izgraditi samo radom unutar naših klubova, bez obzira kako taj rad kvalitetan bio, već je potrebno hrvaču omogućiti odlazak na  što više  priprema u inozemstvu. Međutim za to je potrebno izdvojiti velika financijska sredstva.

Obzirom da naš savez nije u mogućnosti financirati ukupan reprezentativni ciklus za sve naše reprezentativce, jedan dio njih jednostavno mora ili privatno ili putem kluba financirati svoje pripreme i nastupe. Stoga je Izvršni odbor našeg kluba još prošle godine donio odluku o financiranju Stjepanovog reprezentativnog ciklusa u 2016. Ova godina je ujedno olimpijska godina i naša procjena je da bi Stjepan mogao imati nekakve šanse i izboriti normu na kvalifikacijskim turnirima.  Nakon ovakvih Stjepanovih nastupa šanse se povećavaju, ali još moramo puno i naporno raditi, vidimo još prostora za njegov napredak.

Svi mi u klubu ozbiljno smo pristupili realizaciji ovog projekta kojega smo interno nazvali „Stjepan Lavrić – još jedan petrinjski olimpijac“. Tako smo u realizaciju projekta uključili i profesora Vladimira Sekulića kao šefa struke, naše trenere i hrvače, kao i cijelu upravu kluba. Veliki nam je dobitak što se Josip Matković rado odazvao kao Stjepanov sparing partner i što je to izravno utjecalo na ostvareni rezultat. Posljednjih nekoliko godina Stjepan i nema kod nas  neku konkurenciju u ovoj kategoriji  što dodatno govori kako je nemoguće izgraditi vrhunskog hrvača isključivo unutar našeg kluba ili saveza.

Nadamo se uspješnoj realizaciji ovog projekta i nastavku naše tradicije prema kojoj je klub do sada dao niz hrvača i trenera koji su sudjelovali na olimpijskim igrama kao i olimpijske pobjednike po kojima je klub poznat u svijetu. Za uspješnu realizaciju ovog projekta još nam nedostaje iznos od 40.000 kn i nadam se da će se pronaći sponzori koji će nam pomoći.” – rekao je predsjednik hrvačkog kluba “Petrinja” Vinko Kadečka


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.