Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Susret redovnica i redovnika povodom blagdana Svijećnice

Završetak Godine posvećenog života

Završetak Godine posvećenog života

Susret redovnica i redovnika s područja Sisačke biskupije, povodom blagdana Svijećnice i završetka Godine posvećenog života, održan je u nedjelju 31. siječnja u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. sisačkog Velikog Kaptola.

Na početku pred okupljenima kratki recital koji govori o Godini posvećenog života „Trajna slika Isusova lika” izveli su mladi župe bl. Alojzija Stepinca iz Budaševa, a zatim je prigodno predavanje pod nazivom „Posvećeni život jučer, danas i sutra“ održala je s. Maja Ivković, ŠSF.


_MG_4430


U svom izlaganju s. Maja Ivković se osvrnula na proteklu Godinu posvećenog života, brojna događanja u njoj, duhovnom rastu nakon ove godine, te načinu na koji redovnici mogu donositi nadu ovom svijetu kako bi ga probudili. „Nalazimo se na jednome kraju, a biti na kraju nečega podrazumijeva dvije stvarnosti. Nešto što se događalo primaklo se svojem završetku, ali ujedno se i otvara prostor za nešto novo. Kraj nečega se može dočekati s olakšanjem, ali i s nelagodom, a to ovisi o sadržaju proživljenoga i našoj osobnoj participaciji u tome. Vrlo je važno i korisno da se u našim životima naziru krajevi, i to više njih, kojima se završavaju pojedine etape naših zajedničkih i osobnih puteva. Jer su nam upravo ti krajevi prilika da se zaustavimo i promislimo o prijeđenom putu i da na samom početku jednog novog puta mudrije postupimo. Svi ti pojedinačni krajevi pomažu nam i dočekati konačni kraj našeg života bez ikakvog straha kao što ga je dočekao sv. Pavao koji je gledajući na sve proživljeno na kraju svog života rekao ‘dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao’. Mi se nalazimo na samom kraju Godine posvećenog života stoga je dobro osvrnuti se na ono proživljeno kako bismo mogli započeti mudrije novu etapu ovog našeg redovničkog života“, rekla je s. Maja.

U nastavku predavačica je istaknula kako je sasvim jasno da je ono što je danas potrebno posvećenim osobama, gajenje svetoga. „Naša je zadaća da na obzorju svijeta držimo vrlo visoko pitanje o Bogu, tako da to svi mogu vidjeti. Ja sam malo u redovništvu i vidim da posvećeni život nije lagan, ali nije ni nestvaran. Ono što je vidljivo od samih početaka redovništva je to da vrijeme redovništva kao i kršćanstva nikada ne prolazi. Jedino su prolazna naša izbjedljiva, umorna, neznakovita i iskrivljena svjedočanstva. Znamo vrlo dobro što slijedi nakon Getsemanija, križ. Dokaz je to Božje neizmjerne ljubavi i milosrđa prema nama. Biti milosrdni poput Oca je upravo geslo Jubilejske godine koja traje i koja nam je donijela odgovor na naše temeljno pitanje: Gospodine što nam je činiti?. Činiti nam je milosrđe, biti milosrdni poput Oca, tražiti načine kako to u skladu sa svojim mogućnostima učiniti. To milosrđe ne podrazumijeva činiti ono što moraš, nego tražiti načine kako učiniti više i bolje od onoga što je naša dužnost“, rekla je s. Maja te dodala kako se ne treba prestrašiti svijeta, nego treba posvjedočiti da u smrtnom tijelu svaki čovjek nosi život zaključivši kako su upravo redovnici čuvari religioznog žiška u ljudskim dušama.


_MG_4415


Susret je nastavljen misnim slavljem u sisačkoj katedrali koje je predvodio povjerenik za osobe posvećenog života fra Goran Rukavina u zajedništvu s kancelarom biskupije mons. Markom Cvitkušićem i više redovnika.

Govoreći o pročitanom Evanđelju i Isusovom govoru u sinagogi propovjednik se zapitao jesmo li mi danas, u ovom suvremenom svijetu, svjesni proročkih nastupa. „Svako od nas trebao bi biti u ovom suvremenom svijetu prorok. Stoga, proizlazi ono pitanje tko su proroci? Često se misli da su to oni koji vide budućnost, ali zaboravljamo da je to samo jedna sastavnica proroštva. Proroci najprije polaze od kritičkog odnosa prema sadašnjosti, kore, usuđuju se podići glas i upozoriti. Hvala Bogu da mi u našem društvu i Crkvi imamo takvih poroka i takvih biskupa koji se usude nešto reći. Kada se opet razmišlja o cijeloj situaciji, danas nam upravo taj proročki glas nedostaje, a mi koji smo Kristovi nasljedovatelji i koji smo Duhovom Svetim prožeti, trebali bi ga itekako u ovoj svijetu unositi“, rekao je fra Goran poručivši na kraju okupljenima redovnicama i redovnicima kako oni u današnjem svijetu trebaju biti putokaz laicima.

Nakon slavlja druženje redovnica i redovnika nastavljeno je u Velikom Kaptolu gdje je okupljene pozdravio i sisački biskup Vlado Košić.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.