Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U Velikom Kaptolu održano predavanje o zaboravljenim Hrvatima u Rumunjskoj

Predavnje je održao prof.dr.sc. Vladimir Čavrak

Predavnje je održao prof.dr.sc. Vladimir Čavrak

U sisačkom Velikom kaptolu prof.dr.sc.Vladimir Čavrak održao je predavanje na temu „Predijalci Topuske opatije u Torontalskoj županiji”. Predavanje je posvećeno predijalcima, njih tisuću, koji su se prije 220 godina iselili u Banat i danas žive djelomično na području Vojvodine, a jednim dijelom u Rumunjskoj. Radi se o zanimljivoj skupini Hrvata u Rumunjskoj koji govore kajkavski i koji su porijeklom iz naših krajeva, s područja naše biskupije iz koje su se iselili zbog stvaranja Vojne krajine, navodi prof.dr.sc.Vladimir Čavrak:

 

 

_MG_4882

 

Nakon I.Svjetskog rata područje na kojem su živjeli pripalo je dvjema različitim državama- Kraljevini Jugoslaviji i Rumunjskoj. Tada počinje njihova kalvarija koja se nastavlja i nakon II.Svjetskog rata deportacijom u Paragan, komunistički logor gdje su grubo uništeni, nastavlja Čavrak. Unatoč nepovoljnim uvjetima, tamošnji su Hrvati uspjeli sačuvati svoj jezik, kulturu i običaje. U tome im mogu i moraju pomoći i gradovi i općine naše županije:

 

 

Problem sedamdesetak Hrvata u Temišvarskoj biskupiji nije kvaliteta života koja je zadovoljavajuća, već broj Hrvata kojih je ostalo jako malo. U Jimbolie  ih je tako samo sedam, osam, govori nam župnik Temišvarske biskupije kojoj pripada Žombolji, Davor Lucacela:

 

 

„Prvi je ovo put da Hrvati iz Rumunjske dolaze u službeni posjet našoj županiji i vjerujem da će ovo predavanje rasvijetliti povijest Hrvata iz Jimbolie  s kojom ni ja nisam bio upoznat“, rekao je Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić koji je također prisustvovao predavanju:

 

 

_MG_4866

 

Sinoćnjem su predavanju nazočili i gosti iz Rumunjske. Osim župnika Lucacele, prisutni su bili i Darius Postelnica, gradonačelnik Jimbolije, Daniel Ciutur i Hancin Catalin.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.