Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Župan Žinić primio delegaciju rumunjskog grada Jimbolie

Hrvatska manjina živi u općini Keča u kojoj se nalazi i Jimbolie

Hrvatska manjina živi u općini Keča u kojoj se nalazi i Jimbolie

Program delegacije iz Rumunjske koja boravi u višednevnom posjetu Sisačko- moslavačkoj županiji nastavljen je danas kada su gosti posjetili nekoliko lokacija u županiji. Nakon obilaska Topuskog i Gline, delegaciju iz grada Žombolja primio je  Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić. U gradu Žombolju koji broji oko 12 tisuća stanovnika živi i veliki broj Nijemaca te Mađara. Nalazi se na zapadu Temišvara, na samoj granici sa Vojvodinom, a zanimljivo je da nemaju nezaposlenih, osim onih koji zaista ne žele raditi. To je, između ostalog, istaknuo i prof.dr.sc. Vladimir Čavrak, inicijator posjeta rumunjske delegacije:

 

 

photo (1)

 

Hrvatska manjina kajkavaca živi u općini Keča u kojoj se nalazi i grad Žombolj. Oni dolaze s područja nekadašnje Topuske opatije koja je obuhvaćala Topusko, Glinu, Pokuplje i dio Turopolja. O njihovim duhovnim, ali i nacionalnimpotrebama danas skrbi župnik Davor Lucacela. Lucacela je prvi župnik nakon više od sto godina koji dolazi iz hrvatske nacionalne manjine te je upravo on najzaslužniji za očuvanje i obnovu vjerskog života u Keči. Ovaj posjet i ostvareni kontakt sa svojom pradomovinom Lucacela je nazvao novim početkom:

 

 

photo (2)

 

Gradonačelnik Žombolja, Darius Postelnicu, izrazio je uvjerenje da se suradnja najjednostavnije može ostvariti na zajedničkim EU projektima. U gradu kojem je na čelu kaže se da su to, zbog kvalitetnog iskorištavanja europskih sredstava, „ti novci najjeftiniji novci koji se mogu dobiti“, otkrio je Postelnicu:

 

 

photo 1

 

Prilikom razgovora s gostima iz Rumunjske, župan Žinić je istaknuo kako je iznimno zadovoljan što ima priliku primiti delegaciju iz Žombolja, gradića koji je jedan od bogatijih gradova u regiji u kojoj se nalazi te grada koji je uspio u velikoj mjeri privući znatna sredstva iz fondova EU-a. To želimo i mi u našoj županiji ostvariti, naglasio je Žinić:

 

 

U delegaciji grada Žombolj nalazili su se i gospodarstvenici s kojima je ostvaren kvalitetan kontakt koji bi trebao rezultirati zajedničkim nastupima rumunjskih i hrvatskih poduzetnika na inozemnim tržištima, suradnjom u Dunavskoj regiji, ali i turističkim dolascima turista iz Rumunjske u Lječilište Topusko.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.