Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

7. ožujka 1799. Napoleon je osvojio lučki grad Jaffu

Napoleonov pohod u Svetu Zemlju

Napoleonov pohod u Svetu Zemlju

Općenito je poznato da je Napoleon izvršio vojnu ekspediciju u Egipat, no manje je poznato da je u nastavku te ekspedicije pokušao osvojiti i Svetu Zemlju (područje današnjeg Izraela i Palestine). Njegove su trupe na današnji dan 7. ožujka 1799. godine osvojile lučki grad Jaffu (po kojem se danas zovu jaffa-naranče i jaffa-keksi).

Francuzi su po osvajanju masakrirali mnoge zarobljene muslimane (u to su doba Turci osmanlije vladali svim tim područjima). U francuskom logoru izbila je kuga. Po tom događaju napravljena je slavna propagandna slika Napoleona kako posjećuje žrtve kuge. (na slici). Napoleon je prikazan kako pruža zaraženim vojnicima utjehu i neustrašivo prstima dira njihove kužne rane.

Nakon osvajanja Jaffe Napoleon je nastavio prodor. Osvojio je Nazaret, Isusovo rodno mjesto, i Kanu (mjesto gdje je Isus na svadbi pretvorio vodu u vino). Pobijedio je Turke kod brda Tabor (mjesto Isusovog preobraženja). Međutim, kad Francuzi nisu ospjeli osvojiti lučki grad Akru, povukli su se ponovno prema Egiptu. Tako je završen Napoleonov pohod u Svetu Zemlju.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.