Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Američka donacija od 427 tisuća kuna za razminiranje Kotar šume

Ugovor o doniranju u Sisku potpisali predstavnici AmCham-a i HCR-a

Ugovor o doniranju u Sisku potpisali predstavnici AmCham-a i HCR-a

Ugovor o doniranju sredstava za razminiranje minski sumnjivog područja Sisačko-moslavačke županije potpisali su danas u Sisku,u sjedištu Županije, predstavnici Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) i Hrvatskog centra za razminiranje (HCR).Potpisivanju su nazočile i diplomatske predstavnice – Vladimira Đukić, predstavnica Veleposlanstva SAD-a u RH i Jessica Ellen Martin,druga tajnica i vicekonzulica Veleposlanstva.

American Chamber of Commerce in Croatia – Američka gospodarska komora u Hrvatskoj od 2001. godine organizira humanitarne večere u svrhu prikupljanja sredstava za razminiranje.Kroz četrnaest dosadašnjih akcija „Večer za sigurne korake“ prikupljeno je više od 8,5 milijuna kuna.

Na humanitarnoj „Večeri“, održanoj 5. studenog prošle godine u Zagrebu prikupljena su sredstva u iznosu od 257.900,00 kuna.Pokrovitelj događaja, Vlada SAD-a donirat će još 25.000 USD (približno 170.000,00 kuna) koji će biti plasirani preko fundacije ITF iz Slovenije.Ukupno je riječ o iznosu od oko 427.000,00 kuna.

Ugovor o doniranju potpisali su danas predsjednik Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Berislav Horvat i pomoćnik ravnatelja HCR-a Neven Karas.

 

P1140404

 

Sva donirana sredstva bit će utrošena za razminiranje minski sumnjivih područja naše županije, konkretno Kotar šume kod Petrinje.Riječ je o površini od oko 50.000 četvornih metara.Početak radova planiran je za svibanj ove godine.

 

„Zadovoljstvo mi je napomenuti da imamo vrlo aktivnu i uspješnu suradnju sa Sisačko-moslavačkom županijom i ovo je zajednički projekt koji privodimo kraju“, rekla je na današnjem potpisivanju Ugovora o donaciji izvršna direktorica AmCham-a Andrea Doko Jelušić.

 

P1140410

 

 

„Ratovi za sobom ostavljaju dugogodišnje posljedice, a minska opasnost je definitvno jedna od onih koje priječe normalan život i razvoj gospodarstva“, rekao je predsjednik Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, Berislav Horvat.

 

P1140412

 

 

U ime Hrvatskog centra za razminiranje, ugovor o donaciji potpisao je Neven Karas, pomoćnik ravnarelja HCR-a.

 

P1140413

 

 

„U zadnje dvije godine na području Kotar šume razminirano je oko 2,5 kvadratna kilometra i to pretežno donacijama“, kaže Karas.

 

 

Karas podsjeća kako je minski problem u Hrvatskoj još uvijek velik.

 

 

Domaćin današnjeg potpisivanja ugovora bio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

 

P1140416

 

 

Žinić je zahvalio Američkoj gospodarskoj komori u Hrvatskoj,Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj i Vladi SAD-a na svim dosadašnjim donacijama.Pohvalio je i ulogu HCR-a:

 

 

„Ohrabruje podatak“, kaže Žinić, „da od 2012. godine u minskim poljima nismo imali slučajeve stradavanja ljudi, što je zasluga HCR-a u razminiranju i označavanju minski opasnog prostora,kao i educiranja naših građana kroz medije o opasnostima od mina.Ipak, kaže Žinić, ne možemo biti zadovoljni…

 

 

Podsjećamo, početak radova na razminiranju u Kotar šumi najavljen je za svibanj ove godine.Kotar šuma bila je najminiranije područje u našoj županiji.Na tom prostoru zabilježeno je čak 19 minskih incidenata u kojima su stradale 33 osobe, od kojih 13 smrtno.Od 2010.godine, od kada su intenzivirani radovi na njezinu razminiranju očišćeno je ukupno 5,7 kvadratnih kilometara Kotar šume, podsjetio je pomoćnik ravnatelja HCR-a Neven Karas:

 

 

Na cijelom području Kotar šume ostalo je za razminirati još oko osam kvadratnih kilometara.Ovom donacijom razminirat će se oko 50.000 metara kvadratnih.

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.