Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

„Ne možemo se prema prirodi ponašati kao pijani milijunaši“

Poručio petrinjski gradonačelnik Dumbović na akciji „Sat za planet Zemlju“

Poručio petrinjski gradonačelnik Dumbović na akciji „Sat za planet Zemlju“

Kutina, Petrinja,Novska, neki su od 68 hrvatskih gradova koji su se gašenjem javne rasvjete u subotu pridružili globalnoj akciji „Sat za planet Zemlju“, koju je desetu godinu za redom inicirao World Wide Fund for Nature.

 

„Sat za planet Zemlju“ pokrenut je 2007. u australskom Sydneyu, kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla kako bi podigli glas protiv klimatskih promjena. Samo godinu dana kasnije akcija je postala globalni pokret s više od 50 milijuna sudionika u 35 zemalja svijeta. Svake godine broj sudionika se povećava, pa su tako lani u akciji sudjelovale 172 zemlje, a u mrak je utonulo više od 10.000 znamenitosti, među kojima i 42 znamenitosti svjetske baštine.

 

Gašenjem svjetala od 20.30 do 21.30 sati, treću godinu za redom u ovu se akciju uključila i Petrinja.Na sat vremena ugasila su se svjetla crkve sv.Lovre.Javna rasvjeta bila je ugašena i na šetalištu Josipa Jurja Strossmayera, na Trgu dr.Franje Tuđmana, u ulicama Matije Gupca, Vladimira Nazora, Artura Turkulina i Andrije Kačića Miošića.

 

Na zamračenom Strossmayerovom šetalištu, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović poručio je kako je potrebna veća odgovornost svih nas za okoliš u kojem živimo.

 

P1140227

 

 

„Petrinja želi biti energetski učinkovit grad“, rekao je Dumbović, podsjetivši kako je u sklopu energetske obnove, za 370 objekata „povučeno“ 38 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

 

Ova akcija je simbolična, ali važna, zaključio je petrinjski gradonačelnik:

 

 

Dumbović je dodao kako će Grad u budućnosti razmotriti uvođenje javne LED rasvjete koja bi mogla donijeti finacijske uštede, ali i doprinijeti smanjenju svjetlosnog zagađenja.

 

 

Upravo je cilj subotnje akcije bio osvijestiti stanovnike našeg planeta da treba početi voditi računa o resursima koje trošimo.

 

WWF navodi da je ove godine u „Satu za planet Zemlju“ sudjelovalo 178 zemalja i više od 7000 gradova.
 

Akciji se pridružila i Kutina koja je u subotu, na sat vremena, javnu rasvjetu isključila na Novom trgu,Trgu kralja Tomislava, Školskoj ulici,Kolodvorskoj, Ulici Kralja Petra Krešimira IV. i Hebranogovoj .

 

U Novskoj javna je rasvjeta bila ugašena u gradskom parku,na Trgu dr. Franje Tuđmana ispred Gradske uprave, Pučkog otvorenog učilišta, Glazbene škole, GKČ Ante Jagar te na gradskom groblju.

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.