Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Običaji roda moga

Ti mene vrbovim štapom, ja tebe hladnom vodom…

Ti mene vrbovim štapom, ja tebe hladnom vodom...

Željeli smo se odmaknuti od tradicionalnih podjela pisanica i tribinom koju smo organizirali približiti građanima Uskrs i uskrsne običaje sisačkoga kraja, Posavine i Pokuplja , rekao je u utorak u Sisku na tribini Običaji roda moga predsjednik HNS-LD i zamjneik gradonačelnice Siska Vlado Andučić

A tribina je doista imala šarm, jer su govornici pomno odabrani . U radu tribine sudjelovala je i etnologinja , viša kustosica Etnografske zbirke u Gradskom muzeju Sisak Katica Mrgić

A upravo prenošenje znanja i običaja pripada u nematerijalnu baštinu, to je onaj dio koji se prikazuje i dalje prezentira, zaključuje Mrgić.

Iako je Uskrs najveći kršćanski blagdan pučkih je običaja sačuvano puno manje, nego onih božićnih, rekao je prof. Božidar Škofač iz Letovanića, vlasnik najveće etnografske zbirke u našoj županiji.Božić je, dodaje Škofač, više pučki, a Uskrs vjerski blagdan.

U radu tribine , osim Katice Mrgić i prof. Božidara Škofača sudjelovali su Nikolina Šiško, predsjednica KUD-a Martinčani iz Martinske Vesi, Jagoda Sučić, vlasnica etnografske zbirke iz Čigoča, članica KUD-a Hrvatsko srce Kratečko i Kristina Mulanović iz Jazvenika, članica KUD-a Češka beseda Sisak.

tribina 2

Tražio se stolac više na tribini na kojoj smo, između ostalog saznali kako u Češkoj  muškarci koriste posebni uskrsni bič kojim udaraju djevojke koje im se sviđaju.Igra je zabavna i ne uzrokuje bol, a sljedećeg dana djevojke mladićima to vrate tako što ih poliju hladnom vodom.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.