Ostalo

Običaji roda moga

Ti mene vrbovim štapom, ja tebe hladnom vodom…

Ti mene vrbovim štapom, ja tebe hladnom vodom...

Željeli smo se odmaknuti od tradicionalnih podjela pisanica i tribinom koju smo organizirali približiti građanima Uskrs i uskrsne običaje sisačkoga kraja, Posavine i Pokuplja , rekao je u utorak u Sisku na tribini Običaji roda moga predsjednik HNS-LD i zamjneik gradonačelnice Siska Vlado Andučić

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2016/03/OBICAJ-1.mp3?_=1

A tribina je doista imala šarm, jer su govornici pomno odabrani . U radu tribine sudjelovala je i etnologinja , viša kustosica Etnografske zbirke u Gradskom muzeju Sisak Katica Mrgić

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2016/03/OBICAJ-2.mp3?_=2

A upravo prenošenje znanja i običaja pripada u nematerijalnu baštinu, to je onaj dio koji se prikazuje i dalje prezentira, zaključuje Mrgić.

Iako je Uskrs najveći kršćanski blagdan pučkih je običaja sačuvano puno manje, nego onih božićnih, rekao je prof. Božidar Škofač iz Letovanića, vlasnik najveće etnografske zbirke u našoj županiji.Božić je, dodaje Škofač, više pučki, a Uskrs vjerski blagdan.

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2016/03/OBICAJI-3.mp3?_=3

U radu tribine , osim Katice Mrgić i prof. Božidara Škofača sudjelovali su Nikolina Šiško, predsjednica KUD-a Martinčani iz Martinske Vesi, Jagoda Sučić, vlasnica etnografske zbirke iz Čigoča, članica KUD-a Hrvatsko srce Kratečko i Kristina Mulanović iz Jazvenika, članica KUD-a Češka beseda Sisak.

Tražio se stolac više na tribini na kojoj smo, između ostalog saznali kako u Češkoj  muškarci koriste posebni uskrsni bič kojim udaraju djevojke koje im se sviđaju.Igra je zabavna i ne uzrokuje bol, a sljedećeg dana djevojke mladićima to vrate tako što ih poliju hladnom vodom.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version