Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Održano predavanje „Obitelj i milosrđe“

Predavanje je održala prof. dr. sc. Nela Gašpar s Teološkog fakulteta u Rijeci

Predavanje je održala prof. dr. sc. Nela Gašpar s Teološkog fakulteta u Rijeci

Predavanje „Obitelj i milosrđe“ održala je u srijedu 2. ožujka u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu, prof. dr. sc. Nela Gašpar s Teološkog studija u Rijeci, područnog odjela Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Uz brojne Siščane predavanju su nazočili sisački biskup Vlado Košić i kancelar mons. Marko Cvitkušić.

Na početku, prof. Gašpar je donijela povijesni pregled jubilarnih godina te je objasnila smisao i značenje, istaknuvši kako svaka ovakva godina ima u svom korijenu milosrđe. „Mjesto je to trajne obnove, povratka u zagrljaj Oca koji oprašta, vraća radost života i osposobljuje za istinsko zajedništvo s braćom ljudima. Živjeti vjeru znači prihvatiti Božje milosrđe i iz njega spoznavati sebe, sve ljude i sve stvoreno. Dotaknuti njegovim milosrđem bivamo nositelji ljubavi koja preobražava svijet“.


_MG_5153


U nastavku govoreći o logu ove Godine milosrđa pojasnila je kako slika Krista koji nosi Adama na ramenima predstavlja pralik cijelog ljudskog roda. „Svaki je čovjek izgubljena ovca iz one evanđeoske prispodobe. Krist Gospodin nas zove imenom, uzima na svoja ramena i vraća u svoj ovčinjak, u Božji dom, u zagrljaj Očeve ljubavi. Isus noseći klonulog Adama vraća život, snagu onog života koji je Bog u svome naumu namijenio svakom čovjeku. Taj darovani život mi ne vidimo na Adamovu tijelu, nego u njegovu pogledu, koji je stopljen s Kristovim, te njih dvoje imaju isto oko, gledaju zajedno. Možemo reći da se Bog zaodjenuo čovještvom, postao nam u svemu blizak, uzeo na sebe svaki naš teret, pa i teret prolazne tjelesnosti, da bi u nas udahnuo dah božanskog života“, rekla je s. Nela.

Govoreći o geslu Godine milosrđa s. Nela je podsjetila sv. Ivana Pavla II. koji je rekao kako je poruka o Božanskom milosrđu na određeni način oblikovala njegov pontifikat. „Sveti papa Ivan Pavao II. rekao je da gdje se ne poštuje čovjekov život i dostojanstvo, tu je potrebna milosrdna Božja ljubav u čijem svjetlu se pokazuje nepojmljiva vrijednost svakog čovjeka. Potrebno nam je milosrđe da bi u sjaju istine bila dokončana svaka nepravda u svijetu. Živio je u dva diktatorska režima, te je u doticaju sa siromašnima, potrebitima i nasiljem, duboko osjetio moć tmina koje more svijet i u ovo naše vrijeme. No, također je iskusio prisutnost Božju koja se protivi svim tim silama svojom snagom koja je potpuno drugačija i božanska: snagom milosrđa”, ustvrdila je s. Nela te dodala kako je upravo milosrđe poveznica zadnjih trojice papa.


_MG_5149


Govoreći o važnosti obitelji predavačica je i upozorila na nedostatak „dijelova mozaika” u likovima današnjih očeva i majki. „Ni jedan muškarac i žena ne može dati djetetu baš sve što mu treba u liku oca i majke. Nekada dok se živjelo u seoskim sredinama imali smo mozaik koji čini djed, stric, susjed i mnoštvo drugih likova muškaraca koji su tkali lik oca. Tako je i kod lika majke tu je bila baka, teta, susjeda, kume. Bilo je tu okruženje i rodbine i mjesta. Suvremena europska obitelj živi u malom stanu, otac, majka i dvoje djece, odvojeni od niti za tkanje. Današnji muškarac i žena su u jednom hendikepu i ne mogu dati onu puninu koja se od njih zahtjeva“, upozorila je s. Nela te dodala kako je Godina milosrđa prilika da se pred Boga stave svi oni koji su nam važni u našem biološkom i duhovnom očinstvu i majčinstvu.

Zaključujući izlaganje predavačica je istaknula kako je milosrđe dokaz unutarnje snage ljubavi koju ne može pobijediti zlo, a zlo se svladava dobrime, te je na kraju potaknula okupljene da uče od Isusa koji je sam milosrđe.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.