Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Počeo Svjetski tjedan glaukoma; jučer predavanje, sutra besplatno mjerenje očnog tlaka!

Organizatori Tjedna su Udruga slijepih SMŽ-Sisak i Gradsko društvo Crvenog križa Sisak

Organizatori Tjedna su Udruga slijepih SMŽ-Sisak i Gradsko društvo Crvenog križa Sisak

Svjetski tjedan glaukoma ove se godine održava od 6. do 12. ožujka. Tjedan je ovo u kojem se nizom javnih akcija želi upozoriti na važnost ranog otkrivanja i prevencije razvoja glaukoma. Glaukom je bolest očnoga živca koja nastaje kao posljedica nereguliranog očnog tlaka. Rezultat toga je sužavanje vidnog polja, slabljenje vidne oštrine, te u najtežim slučajevima trajni gubitak vida. Drugi je uzrok sljepoće u svijetu, odmah iza makularne degeneracije. Nije ga lako dijagnosticirati jer je najčešće asimptomatska bolest, te ga zato s pravom nazivaju tihim kradljivcem vida.

U Sisku je organizaciju Svjetskog tjedna glaukoma preuzela Udruga slijepih SMŽ-Sisak. Predsjednik Udruge, Danko Tomanić:

 

 

P1130750

 

Obilježavanje Tjedna glaukoma započelo je predavanjem dr.Sande Rožanković, voditeljice Odjela za očne bolesti OB „Dr. Ivo Pedišić“ u Domu za starije i nemoćne Sisak. Doktorica je u svom predavanju objasnila zašto je ova bolest tako opasna:

 

 

P1130758

 

U nastavku obilježavanja Tjedna glaukoma sutra će se održati dvije javne akcije: pokazna vježba djelatnika i volontera Gradskog društva Crvenog križa Sisak i cjelodnevno mjerenje očnog tlaka u ambulanti sisačke bolnice:

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.