Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Predstavljen projekt “Upoznaj i prihvati” – kako spriječiti razvoj diskriminacijskih stavova?

Projekt je namijenjen srednjoškolcima

Projekt je namijenjen srednjoškolcima

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije u Gradskom društvu Crvenog križa Sisak predstavljen je projekt Upoznaj i prihvati. Projekt Upoznaj i prihvati projekt je sisačkog društva Crvenog križa koji se provodi od listopada 2015.godine uz potporu Sisačko- moslavačke županije. Zamišljen je kao način borbe protiv razvijanja diskriminacijskog ponašanja i stereotipa, pogotovo kod mladih ljudi- učenika i srednjoškolaca. Još od 1966.godine, kada je UN sa ciljem podsjećanja na negativne posljedice rasne diskrimacije proglasio ovaj dan, diljem svijeta se nizom akcija upozorava da je rasna diskriminacija još uvijek prisutna u svakodnevnom životu i to u cijelom svijetu. Kako bi prevladali strahove od različitosti i razvili suosjećanje kod mladih ljudi, pokrenuli smo ovaj projekt, kaže Irena Barišić Milunić, voditeljica Odjela za djecu i mladež Gradskog društva Crvenog križa koja se prisjetila i samih početaka projekta:

 

 

P1140235

 

Iskustva iz provođenja projekta su raznolika i brojna, kaže Barišić Milunić. Pokazalo se da je obitelj osnovna jedinica u kojoj se oblikuju uvjerenja i stavovi i da se sve zapravo kreće iz obitelji. Društvene okolnosti imaju puno manji utjecaj:

 

 

Kada su ga pokretali, autori projekta nisu mislili da će u kratkom roku moći promijeniti diskriminacijske stavove i uvjerenja mladih. Odabran je sporiji put, metodom učenja iz vlastitog iskustva nastojalo se promijeniti negativne i diskriminacijske stavove:

 

 

Nakon nekoliko radionica na kraju projekta bi uslijedila završna radionica na kojoj su sudjelovali i članovi debatnog kluba Gimnazije Sisak. Oni su imali posebnu zadaću:

 

 

P1140231

 

U sklopu projekta organizirani su ciklusi od ukupno 4 radionice. Jedna od predavačica na njima je i Marina Kas, vanjska suradnica Gradskog društva Crvenog križa Sisak:

 

 

Projekt je dosad proveden u Gimnaziji, Ekonomskoj i Strukovnoj školi, trenutno se provodi u Tehničkoj, a dogovara se i u Industrijskoj srednjoj školi. U radu radionica kao član debatnog kluba sisačke Gimnazije sudjelovao je i Denis Ibrišević:

 

 

P1140237

 

Nakon predstavljanja projekta, u Gradskom društvu Crvenog križa Sisak održana je edukativna radionica namijenjena članovima Klubova mladeži Crvenog križa srednjih škola.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.