Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SPORT

Sisačke Godlerice – žene koje ruše ograničenja su one koje ignoriraju granice!

Višnja Godler njihov je uzor i simbol

Višnja Godler njihov je uzor i simbol

Hokejski klub Siscia jedini je ženski klub hokeja u Sisačko- moslavačkoj županiji i uz Zagreb, jedini centar hokeja u Hrvatskoj u kojemu se djevojčice od najmlađih dana mogu baviti ovim zahtjevnim sportom. No, za razliku od Zagreba u kojemu ženski hokej ima skoro petnaestogodišnju tradiciju, u Sisku su se žene i djevojke organizirale tek prošle godine. I to spontano, kaže Julija Baždar, igračica i tajnica kluba:

 

 

Klub ima 40-tak članica, većinom aktivnih igračica i nekoliko podupirajućih zaljubljenika u hokej na ledu. Iako je osnovan tek prošle godine, članice su ime svog kluba brzo uspjele proširiti Siskom i županijom neslužbenim nazivom Godlerice:

 

 

Sisak ima najdužu tradiciju hokeja na ledu na ovim prostorima. Ona seže u 1930-te kada je i osnovan hokejski klub tadašnjeg kluba SK Slavija. Ipak, to je dominantno muška povijest. Ženski hokej na ledu je sport koji još uvijek nosi sa sobom puno predrasuda. Predrasude su postojale i tada i sada, s njima treba naučiti živjeti i na taj se način boriti protiv njih, poručuje Baždar:

 

 

Danas sisačke Godlerice nastupaju u jedinoj ligi hokeja za žene u državi – Prvenstvu Hrvatske u hokeju na ledu. Liga broji tri kluba i obzirom na fizičku zahtjevnost sporta, treninzi se tijekom zimskih mjeseci održavaju dva puta tjedno, popodne i navečer. U periodu bez leda, hokejašice formu održavaju suhim treninzima u sportskoj dvorani ili otvorenim igralištima:

 

 

Ženama u svijetu ekipnog sporta često se predbacuje nedostatak timskog duha i suradnje. Ono što je kod muškaraca poznato kao „držanje leđa“, u ženskom svijetu, nažalost, još uvijek nije dovoljno razvijeno. Godlerice tih problema nemaju:

 

 

Sezona hokeja na ledu traje do svibnja ili lipnja kada ove posebne sportašice organiziraju završnu feštu. Nova sezona počinje kad i školska godina- u rujnu. Bilo da je riječ o profesionalkama ili amaterkama, ove hokejašice odlučne su ne izgubiti pobjednički duh žene po kojoj danas nose ime. Jer, kako se može pročitati na internetskoj stranici kluba, žene koje ruše ograničenja su one koje ignoriraju granice.

Julija Baždar za kraj ima samo jednu poruku koju na današnji dan želi uputiti ženama:

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.