Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Specijalna jedinica policije Ris Kutina obilježila 25. godišnjicu osnivanja

Obilježio se i dan Udruge Specijalne jedinice policije Ris Kutina

Obilježio se i dan Udruge Specijalne jedinice policije Ris Kutina

25. godišnjica osnutka i dan Udruge Specijalne jedinice policije Ris Kutina obilježeni su jučer svečanom priredbom u kutinskom Domu sportova. Kroz Jedinicu specijalne policije Kutina tijekom Domovinskog rata prošlo je više od četristo djelatnika, aktivnih i pričuvnih te nekoliko zapovjednika. SJP RIS Kutina obavljala je borbene zadaće na svim bojišnicama, a tijekom Domovinskog rata 8 pripadnika Jedinice Specijalne policije Ris Kutina izgubilo je živote, dok ih je više od osamdesetero ranjeno.

Gradonačelnik Andrija Rudić istaknuo je kako je Kutina danas ponosna i sretna što je okupila velik broj pripadnika Risova. „1991. i 1990. godine donesene su važne političke odluke, ali te je odluke trebalo zapečatiti. Taj pečat slobode hrvatskog naroda dali ste upravo vi, pripadnici Specijalne jedinice policije Ris Kutina“, rekao je Rudić:

 

 

P1130960

 

Pripadnici Specijalne jedinice policije Ris Kutina dolazili su s područja tri županije- Sisačko- moslavačke, Bjelovarsko- bilogorske i Zagrebačke. U ime tih županija, prisutnima se obratio Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić:

 

 

P1130973

 

Jedan od onih koji je sudjelovao u osnivanju Jedinice 1991. godine bio je Željko Sačić, tijekom Domovinksog rata načelnik Sektora specijalne policije MUP-a, a danas umirovljeni general:

 

 

P1130979

 

1991. godine policija je, uz dragovoljce, bila jedina oružana sila. Njihova borbena sila bili su upravo specijalci jer su prilike na terenu tražile da specijalci postanu vojska, naglasio je general Mladen Markač, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske:

 

 

P1130981

 

Prije svečanog programa u Domu sportova, u spomen na poginule i nestale pripadnike MUP-a  zapaljene su svijeće i položeni vijenci ispred Policijske postaje Kutina, dok je na Gradskom groblju isto učinjeno u spomen na hrvatske branitelje.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.