Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Stručni skup o TBC-u: lani 40 novooboljelih u SMŽ

Sudionici se složili o potrebi opstanka Pulomolgije u Petrinji

Sudionici se složili o potrebi opstanka Pulomolgije u Petrinji

Povodom jučerašnjeg Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze,županijski Zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim liječničkim zborom – Podružnicom Sisak i Sisačko- moslavačkom županijom organizirao je stručni skup koji je sinoć održan u sisačkom Hotelu Panonija.

 

P1140344

 

Zašto se Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava 24. ožujka, podsjetio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, Inoslav Brkić, dr. med.

 

P1140338

 

 

Jedna od tema sinoćnjeg skupa bila je i sedamdeset godina petrinjske Pulmologije.

Među okupljenima bio je najstariji živući petrinjski liječnik, prim.dr. Vlatko Kozjak koji je bio među onima koji su postavljali temelje petrinjske Pulomlogije od njezinih početaka i učitelj mnogih generacija petrinjskih liječnika.

 

P1140335

 

 

Pokrovitelj sinoćnjeg skupa bio je sisačko – moslavački župan Ivo Žinić.

 

P1140346

 

 

Naša županija po broju novooboljelih od tuberkuloze vodeća je u Hrvatskoj već dvadesetak godina,podsjetio je jedan od sinoćnjih predavača, Boris Vrga,dr.med., specijalist za plućne bolesti i tuberkulozu, subspecijalist pulomolog, voditelj Odjela za plućne bolesti i produženo liječenje s palijativnom skrbi u Petrinji.

 

P1140354

 

 

Razloge ovakvim nepovoljnim brojkama,Vrga vidi u nepovoljnim socijalnim prilikama,migracijama, posljedicama rata te nedostatku adekvatnih resursa za liječenje tuberkuloze.Smatra kako bismo, između ostalog, trebali imati više kreveta za liječenje sve većeg broja ovakvih bolesnika čije je liječenje dugotrajno.

Podaci o tuberkulozi, ali i drugim plućnim bolestima u našoj županiji, ukazuju na potrebu opstanka petrinjske Pulmologije, kaže ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo – Inoslav Brkić:

 

 

Potrebu za opstankom Odjela u Petrinji vidi i župan Ivo Žinić koji je o tome razgovarao i s novim ministrom zdravlja:

 

 

Tri predavanja na temu tuberkuloze na sinoćnjem su skupu održali Boris Vrga,dr.med., specijalist pneumoftiziolog, subspecijalist pulmolog, voditelj Odsjeka za plućne bolesti Opće bolnice „Dr.Ivo Pedišić” Sisak u Petrinji koji je govorio o sedamdeset godina pulmologije u Petrinji i Sonja Pajtlar, dr.med., spec.epidemiolog, voditeljica Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije koja je održala predavanje na temu „Epidemiološke značajke tuberkuloze u Sisačko-moslavačkoj županiji“.

 

P1140356

 

Skup je završio zanimljivim predavanjem Borisa Vrge na temu „Tuberkuloza i likovnost“.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.