Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Svjetski je tjedan podizanja svijesti o važnosti kuhinjske soli!

U Hrvatskoj se dnevno po osobi konzumira 11.6g soli dok preporuka WHO-a iznosi 5g

U Hrvatskoj se dnevno po osobi konzumira 11.6g soli dok preporuka WHO-a iznosi 5g

U Zavodu za javno zdravstvo Sisačko- moslavačke županije povodom Svjetskog tjedna podizanja svijesti o važnosti kuhinjske soli održan je okrugli stol s kojeg su liječnici odaslali poruke o štetnosti ovog minerala. Pod motom „Pazi na skrivenu sol“ ovogodišnjim se tjednom želi educirati stanovništvo o štetnosti prekomjernog unosa soli i važnosti uspostave kontrole nad upotrebom soli u pripremanju svakodnevnih obroka. Svjetska zdravstvena organizacija izdala je krajem 2012. godine nove naputke u kojima je preporučila još manji dnevni unos soli i propisala minimalne količine dnevno potrebnog kalija kako bi se smanjio rizik srčanih bolesti i moždanih udara. Odrasle osobe bi tako trebale konzumirati manje od pet grama soli ili manje od dva grama natrija i najmanje 3.51 gram kalija dnevno.

„Sol pojačava okus hrani i zato ju mnogi kuhari koriste prilikom pripremanja hrane. To nije loše samo po sebi, ali sol bi trebali upotrebljavati samo u preporučenoj količini kako ne bi naštetili svom zdravlju“, upozorio je dr. Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo SMŽ:

 

 

U pripremi prehrambenih proizvoda koriste se različite vrste soli. Kuhinjska sol po kemijskom je sastavu natrijev klorid, dok je ona koja se stavlja u mesne prerađevine nitritna sol. Tijekom obrade mesa ona djeluje kao konzervans, tradicionalno najčešće korišten, a uz to i najmanje opasan. Osim soljenja, postoji još jedan postupak konzerviranja- salamurenje. Danijela Prša- Gavrić, inženjerka prehrambene tehnolgije zaposlena u Zavodu za javno zdravstvo SMŽ:

 

 

photo 2

 

Kuhinjska sol je važna za normalno funkcioniranje ljudskog organizma jer sudjeluje u apsorpciji hranjivih tvari u tankom crijevu, regulaciji krvnog tlaka i provođenju električnih impulsa u živcima i mišićima. Njome se također unosi i prijeko potrebni jod. No, prekomjerni unos, a to je sve iznad 5 grama, štetan je za naš organizam, napominje dr. Sonja Pajtlar, koja je istaknula kako se posljedice prekomjernog unosa očituju u bolestima poput visokog krvnog tlaka, bolesti krvnih žila i bubrega:

 

 

photo 3

 

Hrvatska je 2014. godine donijela Strateški plan za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli. Prema njemu, do 2019. godine unos soli po osobi u jednom danu trebao bi se smanjiti za 20%, sa sadašnjih 11.6 na 5 grama, poručila je Marta Matić, inženjerka iz Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo:

 

 

photo 4

 

Ostvarenje Strateškog plana je bitno ne samo za naše stanovništvo, već i za zdravstveni sustav kojemu će tako ostati više financijskih sredstava koje će se moći usmjeriti na druge potrebe, rekao je Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić:

 

 

photo 5

 

Sudionici okruglog stola naglasili su da pokazatelji o upotrebi soli u Hrvatskoj govore kako je pred stručnjacima veliki posao u osviješćivanju ovog problema među građanima te su s tim ciljem pozvali sve prisutne na promociju i edukaciju stanovništva o opreznoj upotrebi kuhinjske soli.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.