Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Veliki petak u sisačkoj katedrali

Biskup Košić predvodio je u sisačkoj katedrali obrede Muke Gospodnje

Biskup Košić predvodio je u sisačkoj katedrali obrede Muke Gospodnje

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na Veliki petak 25. ožujka u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku obrede Muke Gospodnje. Uz biskupa u obredima je sudjelovao i kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača, katedralni vikar vlč. Mario Šagolj, đakon Robert Jakica,  bogoslovi, prvopričesnici i krizmanici, te brojni vjernici.

Nakon izvještaja o Isusovoj muci i smrti iz Evanđelja po Ivanu, koji su na tradicionalni način otpjevali solisti vlč. Mario Šagolj đakon Robert Jakica i bogoslov Tomislav Vojvodić uz pratnju Biskupijskog zbora, prigodnom homilijom okupljenima se obratio mons. Cvitkušić. On se osvrnuo na ulogu rimskih vojnika, sudionika Isusova razapinjanja istaknuvši kako po Ivanovim riječima vojnik nije prebio Isusova koljena, nego mu kopljem probada bok, točnije srce.


_MG_5610


„Isus umire u predvečerje Pashe, u vrijeme kada su se u Jeruzalemu klali pashalni jaganjci, kojima se, u prigodi žrtvenoga klanja, nije smjela slomiti ni jedna kost. Na ovaj način evanđelist Ivan jasno kaže da je Isus pravi pashalni jaganjac. Otvaranje Isusova boka, tj. srca rodilo je, po tumačenju crkvenih otaca, dva najvažnija sakramenta Crkve: krštenje i euharistiju. Isusova ljubav sve do smrti, koju simbolizira otvoreni bok, postaje izvorom novoga života onima koji u njega vjeruju. Po toj se ljubavi čovjek nanovo rađa,  po njoj se uvijek iznova hrani, osnažuje i postaje spašen“, poručio je između ostalog mons. Cvitkušić.


_MG_5613


Na kraju homilije propovjednik je pozvao sve na molitvu da nam Gospodin podari nešto od svoje hrabrosti i čvrstine u kušnjama, da budemo solidarni sa svim trpećima i svim grešnicima, kao što je On solidaran s nama.

Uslijedilo je klanjanje križu, za vrijeme kojega je zbor pjevao korizmene napjeve što je doprinijelo snažnom iskustvu sjedinjenja s Isusovom patnjom.

(SV)


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.