Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

16. travnja 1990. preminula je Greta Garbo

Jedna od prvih europskih glumica koja je postala holivudskom zvijezdom

Jedna od prvih europskih glumica koja je postala holivudskom zvijezdom

Na današnji je dan 1990. godine preminula Greta Garbo, švedska glumica. Izuzetno lijepa, visoka i vitka, lica koje odaje bogat unutarnji život i odsutnost svake površnosti, bila je nadasve podobna za romantične uloge tajanstvenih i nedostižnih fatalnih žena.

U igranom filmu prvi se put pojavljuje statirajući u Lutajućem vitezu 1921. godine. Jedna od prvih europskih glumica koja je postala vrhunskom holivudskom zvijezdom početkom tridesetih godina. U zlatnom razdoblju svoje karijere nanizala je velike dramatične uloge u filmovima “Kraljica Kristina”, “Ana Karenjina”, “Grand Hotel” i “Dama s kamelijama”.

1939. godine snimila je film koji odudara od njezinog melodramatskog stila – satiričku komediju “Ninočka”, koja je postigla svjetski uspjeh i nominaciju za tri Oscara. U skladu s ulogama bio je i njezin privatni život. Nekomunikativnu i tajanstvenu, prema mjerilima holivudske javnosti, nazivali su je “švedskom sfingom” i “misterioznom strankinjom”. Tako su i njene ljubavne veze bile uglavnom predmetom nagađanja.

Nakon neuspjeha filma “Žena s dva lica” božanstvena se Greta Garbo 1941. godine zauvijek povukla s filma. 1953. godine nagrađena je specijalnim Oscarom za svoj doprinos filmskoj umjetnosti koji, međutim, nije osobno primila.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.