Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

2. travnja 2005. preminuo je papa bl. Ivan Pavao II.

Na papinom sprovodu okupio se najveći broj stranih državnika u povijesti

Na papinom sprovodu okupio se najveći broj stranih državnika u povijesti

Na današnji dan 2005. godine u 21 sat i 37 minuta umro je papa bl. Ivan Pavao II., u svom stanu u Vatikanu. Uzrok smrti bio je zastoj srca usred hipotenzije i nedovoljne cirkulacije izazvane septičkim šokom. Sepsa je, pak, bila uzrokovana ranijom urinarnom infekcijom.

Posljednje papine riječi bile su na poljskom jeziku i navodno su glasile: “Pozwólcie mi odejść do domu Ojca”. (Dozvolite mi otići u Očev dom). Nekoliko dana prije papa je primio bolesničko pomazanje od svog prijatelja i tajnika Poljaka Stanisława Dziwisza (danas kardinal nadbiskup Krakowa). Dok je papa umirao, deseci tisuća ljudi okupili su se na Trgu sv. Petra u Rimu.

Papa je ostavio pisanu oporuku, u kojoj je izričito tražio da ne bude pokopan u sargofagu, nego jednostavno u zemlju. Želja mu je ispunjena i pokopan je ispod crkve sv. Petra. Na papinom sprovodu okupio se najveći broj stranih državnika u povijesti. Ivan Pavao II. proglašen je blaženim 1. svibnja 2011. godine. Njegov lijes izvađen je i stavljen u jedan od oltara crkve sv. Petra u Vatikanu, kako bi se vjernicima olakšalo njegovo štovanje.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.