Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

9. travnja 1865. efektivno je završio Američki građanski rat

Predao se poznati južnjački general Robert E. Lee

Predao se poznati južnjački general Robert E. Lee

Na današnji dan pada obljetnica efektivnog završetka Američkog građanskog rata. Tog se dana 1865. godine predao poznati južnjački general Robert E. Lee pokraj gradića Appomattoxa u Virginiji.

Predaju je uručio sjevernjačkom generalu Ulyssesu S. Grantu. Čin predaje obavljen je u kući trgovca Wilmera McLeana. Ta kuća danas ima svojevrsni spomenički status, naročito njen dnevni boravak u kojem je potpisana predaja. Wilmer McLean znao se navodno šaliti da je Građanski rat “počeo u njegovom dvorištu, a završio u njegovom dnevnom boravku”. Naime, prva velika bitka u tom ratu započela je u dvorištu jedne druge McLeanove kuće.

Pobjednički general Grant (koji je kasnije postao američkim predsjednikom, a i danas se nalazi na američkoj novčanici od 50 dolara) bio je vrlo milosrdan prema poraženim južnjacima. General Lee stoga ga je jako cijenio i nikad kasnije nije dopustio da se protiv Granta kaže ijedna loša riječ. Obojica su se ponijela kao gentlemani pri predaji, premda su za vrijeme rata bili na zaraćenim stranama.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.