Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Europa prepoznala projekt mladog Ivana Veselića

Petir: nagrada je ponos za hrvatsku poljoprivredu

Petir: nagrada je ponos za hrvatsku poljoprivredu

Na izboru za najboljeg europskog mladog poljoprivrednika na 3. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika u Bruxellesu, hrvatski je projekt oduševio sponzore koji su projekt mladog Ivana Veselića prepoznali kao najbolji. Uz hrvatski, sponzori su nagradili i rumunjski projekt, a nagradu stručnog povjerenstva za najbolje projekte podijelili su mladi poljoprivrednici iz Bugarske i Grčke, dok je projekt portugalskog najboljeg mladog poljoprivrednika nagrađen kao najinovativniji, a španjolski prepoznat kao najodrživiji.

Petir EPP

Čestitajući Ivanu Veseliću na osvojenoj nagradi, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i ambasadorica projekta za Hrvatsku istaknula je kako je ova nagrada znak da je Veselićev projekt prepoznat kao tržišno isplativ budući da je dodijeljena od strane sponzora te su upravo sponzori ti koji su sami odabirali kome će dodijeliti ovu nagradu. “Ova nagrada ponos je za hrvatsku poljoprivredu i za sve nas”, istaknula je Petir.

Na 3. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika okupilo se više od 200 mladih poljoprivrednika iz više od 17 zemalja članica EU, a jedanaest mladih poljoprivrednika koji su ušli u finale izbora za najboljeg europskog mladog poljoprivrednika predstavilo je svoje projekte za koje su nagrađeni u svojim zemljama i s kojima su svoje zemlje predstavljali na europskom natjecanju kojega treću godinu organizira Europska pučka stranka.

Ivana Veselića predstavila je ambasadorica projekta za Hrvatsku Marijana Petir koja je i njega i još deset najboljih hrvatskih mladih poljoprivrednika nagradila putovanjem u Bruxelles na 3. Europski kongres mladih poljoprivrednika. Petir je kolege zastupnike i mlade poljoprivrednike pristigle iz jedanaest zemalja članica EU upoznala s detaljima natječaja provedenog u Hrvatskoj. Istaknula je kako je svoje projekte prijavilo ukupno 55 mladih poljoprivrednika, a stručno je povjerenstvo među njima odabralo pobjednika. Zastupnica je u Europskom parlamentu pozdravila deset najboljih hrvatskih mladih poljoprivrednika.

 

„Drago mi je da su nakon 14 sati putovanja sretno stigli i da ih mogu pozdraviti ovdje s nama. A ovdje su ih doveli njihova kreativnost i inovativnost, hrabrost da ne posustanu pred preprekama, ali i velika ljubav prema poljoprivredi iz koje su nastali čudesni projekti. Zahvaljujem im jer unaprjeđuju seoski prostor, štite okoliš, čuvaju naše vrijednosti i proizvode hranu. Oni su moji junaci i moja motivacija. Svatko poseban na svoj način, a među njima jedan ipak izuzetan – najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik: Ivan Veselić!“, rekla je zastupnica ponosna na mlade nade hrvatske poljoprivrede.

U svojoj prezentaciji Veselić je iskazao ponos što na europskom natjecanju predstavlja mlade poljoprivrednike Republike Hrvatske. Govorio je o svojoj obiteljskoj ekološkoj proizvodnji voća i povrća, osvrnuvši se i na djetinjstvo i početke rada s roditeljima u poljoprivredi. Veselić je predstavljajući svoj projekt rekao kako je ekološka poljoprivreda ne samo trend, već i jedini održivi način proizvodnje hrane rekavši kako ona čuva i zrak i tlo i vodu.

iv

Iako Veselić posjeduje 13 hektara zemlje, planira kupiti novih 50 hektara zemlje te ulagati u poljoprivrednu tehnologiju. Veselić smatra, a to i sam svojim radom dokazuje, kako potencijala za razvoj u hrvatskoj poljoprivredi zasigurno ima te da čvrsto vjeruje u budućnost poljoprivrednog sektora. Veselić i njegova obitelj imaju i ugostiteljski objekt u Lonjskom polju, a najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik u sinergiji eko turizma i ekološke poljoprivrede pronašao je ključ za očuvanje svoga kraja, ali i hrvatskog sela. Veselić smatra kako će kombinacija ekološke poljoprivrede i eko turizma očuvati hrvatsko selo, a s njime i bogatu prirodnu i kulturnu baštinu. Svoj govor završio je mišlju da za njega ekološka poljoprivreda nije posao nego stil života.

  1. Europski kongres mladih poljoprivrednika ispred Europske pučke stranke organizirali su zastupnici Nuno Melo i Esther Herranz. Na kongresu su najbolje mlade poljoprivrednike pozdravili i Manfred Weber, predsjednik kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu, a putem video poruke obratio se i Joseph Daul, predsjednik EPP-a. Središnji govor održao je Aldo Longo ispred Europske komisije koji je mladim poljoprivrednicima obećao podršku Europske komisije kako bi svoje potencijale mogli u potpunosti iskoristiti.

S 3. Europskog kongresa mladih poljoprivrednika upućena je jasna poruka o važnosti poljoprivrede za cjelokupno stanovništvo EU, a mladi koji su budućnost poljoprivrede potaknuti su da ustraju i dalje u razvoju svojih poljoprivrednih gospodarstava.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.