Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir: Hrvatska treba uvesti minimalnu nacionalnu mirovinu!

Europski parlament raspravljao o borbi protiv siromaštva

Europski parlament raspravljao o borbi protiv siromaštva

„Otvaranje novih radnih mjesta i minimalni dohodak ključan je instrument koji građanima treba osigurati dostojanstven život bez obzira bilo riječ o minimalnoj plaći ili minimalnoj mirovini na čije uvođenje pozivam i tražim da ne bude niža od praga siromaštva u niti jednoj državi“, kazala je to hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na današnjoj raspravi o ostvarenju cilja borbe protiv siromaštva tijekom plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Europski je parlament o borbi protiv siromaštva raspravljao u svjetlu rastućih troškova za kućanstva, a zastupnica Petir podsjeća kako je upravo povećanje primanja u kućanstvima koja se smatraju siromašnima jedno od ključnih elemenata EU strategije 2020. Petir pritom ističe kako zbog ekonomske krize svaki šesti građanin EU i dalje živi u bijedi ili u opasnosti od siromaštva, a posebno ranjiva skupina su žene i djeca. Situacija u Hrvatskoj gora je od europskog prosjeka, upozorava hrvatska zastupnica te pojašnjava kako posljednje statistike govore kako je svaki peti hrvatski građanin siromašan, a svaki treći živi u riziku od siromaštva.

Petir EPP

Petir smatra kako u borbi protiv siromaštva može pomoći i smanjenje troškova u domaćinstvima, osobito u onima koja su najranjivija. „Smanjenju energetskog siromaštva može doprinijeti ispunjenje ciljeva EU energetske i klimatske politike do 2020. i poboljšanje socijalne politike u smislu povećanja energetske učinkovitosti kućanstava“, pojasnila je hrvatska zastupnica. „Nitko ne smije ostati isključen“, istaknula je Petir te predložila kako treba razmotriti mjeru uvođenja moratorija na isključivanje grijanja zimi najugroženijima kako bi se osiguralo da se tijekom zime nijedno kućanstvo ne može isključiti iz energetske mreže.

Prijedlog zastupnice Petir kojim se države članice EU potiče da predvide uvođenje minimalne nacionalne mirovine Europski je parlament već usvojio u svibnju prošle godine u sklopu Izvješća o prijedlogu direktive Europskog parlamenta i Vijeća  o djelatnostima i nadzoru institucija za strukovno mirovinsko osiguranje, no Hrvatska nije uvela minimalnu mirovinu stoga zastupnica ustraje i dalje smatrajući kako je ova mjera minimum za dostojanstven život građana na kojemu treba inzistirati sve dok ne bude ostvaren u svim državama članicama. Prema Eurostatu prag siromaštva u Hrvatskoj iznosi 1850,00 kuna i Petir se zalaže da minimalna mirovina ne bude ispod tog praga.



 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.